Австрия: Някои държави от ЕС имат тайни споразумения за ваксини

0

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц намекна, че някои европейски държави може да са сключили „тайни договори“ с фармацевтични компании за получаване на повече ваксини срещу коронавируса в разрез с правилата на ЕС, информира АФП.

Държавите членки се съгласиха ваксините да бъдат разпределени между страните по алгоритъм, основан на броя на населението. Но Курц коментира, че след като са сравнили всички доставени ваксини на държавите членки, стана ясно, че „доставките не следват квотната система на глава от населението“.

Има улики, че са договорени допълнителни споразумения между държави членки и фармацевтични компании, оплака се австрийският канцлер и добави, че някои държави членки изглежда са получили повече на глава от населението спрямо други страни.

„Малта ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли“, продължи Курц.

„Нидерландия не само ще получи повече дози от ваксина на глава от населението от Германия до края на юни, но и почти два пъти повече от Хърватия“, подчерта австрийският канцлер.

„Това е в очевидно противоречие с политическите цели на ЕС“, смята той.

„Не знам за тези споразумения, защото те са тайни“, подчерта Курц и добави, че Австрия все още не е ощетена, информира EURACTIV.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече