Агент „Богдан“ громи „Държавна сигурност“

1

Десният морален стожер Веселин Асенов Дремджиев се оказа доносник на „Държавна сигурност“, но въпреки това безочливо громи… репресивната комунистическа служба с постове във фейсбук, съобщи Narod.bg.

Журналистът, обаче, доказано е агент с псевдоним „БОГДАН” на Шесто управление на ДС (за борба с идеологическата диверсия) от 1985 г. Работи към Шесто управление, втори отдел, второ отделение (VI-02-02), което отговаря за борба с идеологическата диверсия и подривна дейност сред младежта, българските и чуждестранните студенти.

Предположенията са, че именно Шесто управление на „Държавна сигурност” заедно с КГБ са организирали убийството на писателя-дисидент Георги Марков.

Ченгето Дремджиев е вербувано е от о.р. Митко Дандаров на 10.10.1985 г. на „идейно-политическа” основа, т.е. вероятно не чрез принуда (или поне така е записано).

Личното и работното дело на Дремджиев са унищожени на 12.02.1990 г., но името и псевдонимът са запазени в картотеката на ДС и в регистрационния дневник на VI управление. Самият Дремджиев твърди, че реално не бил сътрудничил по никакъв начин, а имал картонче в ДС само заради дядо си, който бил царски офицер и роднините си на Запад.

Никъде онлайн не се намира каквото и да е оплакване от неговата дейност като агент на ДС – но това не е изключение, почти за никого нищо не се намира. Реално може би нямаше и да се разбере публично, че е бил сътрудник, ако по това време не беше журналист в национална телевизия („България он еър”) – разкрит е като агент с решение на Комисията по досиетата (линк – https://desebg.com/images/stories/Komdos/2013-pdf/2-183-BG-on-er.pdf)

Има много на брой абсолютно идентични публикации в онлайн пространството: всички казват, че е разкрит като агент, но не се намира допълнителна информация. Най-подробно информацията е изложена тук: Телевизионният журналист Веселин Дремджиев е с принадлежност към Шесто управление на ДС – https://desebg.com/medii/1253-2013-06-04-11-05-15

От 2013-а досега периодично тук-там се появяват статии, напомнящи за принадлежността към ДС (когато е необходимо да се атакува Дремджиев), които не съдържат нова информация.

Телевизионният водещ, който щедро раздава морални присъди от малкия екран като виден представител на „Демократична България”, обаче за пръв път лъсва в Narod.bg с картончето за принадлежност към репресивната комунистическа служба.

Веселин Дремджиев (1958) е обявен в качеството му на директор на „Новини” на телевизия „България Он Ер”. Той е и бивш водещ на предаването „Денят Он Ер”. Неговото име беше обявено за първи път през 2009 г., когато комисията по досиетата оповести дълъг списък със сътрудниците на комунистическите тайни служби в частните електронните медии. Дремджиев тогава беше новини и актуални предавания в „ТВ СЕДЕМ” ЕАД и Водещ новини в същата телевизия.

Потърсен за коментар Веселин Дремджиев посочи, че коментирал при първото огласяване на името му от комисията през 2009 г. „Тогава направих коментар в ефира на ТВ7 и го повторих пред в. „Дневник”. Нямам какво да прибавя”, обясни той.

Ето коментара му, направен тогава пред в. „Дневник”:

„Не съм изненадан, че съм в регистрите, защото и сега, и по времето на комунизма мои най-близки роднини са емигранти в Италия, Белгия и в Щатите. Дядо ми е бил царски офицер и при всяко искане за пътуване зад граница, както и при връщането ми бях привикван на разговор в милицията. Няма нито ред, писан от мен”.

Отлично информиран източник на Narod.bg обаче разкри, че Дремджиев е писал доноси срещу конкретни хора, които може да бъдат публикувани в отделен материал като доказателство, че демократичният компас в журналистиката все пак е бил типичното ДС ченге.

Иначе кариера на варненеца започва във вестник „Народна младеж”. , Освен в телевизиите „България Он Ер” и ТВ7 той е работил  като новинар в късните новини и в „По света и у нас” по Канал 1 през 90-те години, а след това става част от екипа на Ефир 2 на БНТ. Дремджиев е и едно от лицата на „Всяка неделя”. Работил е и в несъществуващото вече радио „Франс Интернасионал”.

Телевизията „България Он Ер”, в която Дремджиев бе директор на новинарския екип и един от водещите на предаването „Денят Он Ер”, е основата през септември 2011 г.

В момента се подвизава като водещ на коментарното предаване „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+, където щедро раздава присъди от прага на своето ченгесарско минало.

„Работодателят” на Дремджиев от далечната 1985-а: Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия, е създадено през 1967 г.

Преди това обаче неговите функции се изпълняват от различни структури в „Държавна сигурност” от 9 септември 1944 г. насетне, като най-покриващо се е със задачите и дейността на неговия предшественик – Трето секретно политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията в периода 1952-1961 г.

Основният замисъл при създаването на Шесто управление на ДС през 1967 г. е то да бъде новото оръжие на Политбюро на ЦК на БКП на идеологическия фронт.

Управлението влиза в структурата на Комитета за Държавна сигурност (КДС) към Министерски съвет. Комитетът функционира между 1965 и 1968 г. по подобие на КГБ.

Основните направления, по които Шесто управление започва да работи целенасочено, са интелигенцията, младежта и духовенството. Под наблюдение са поставени не само безпартийните творци, но и особено внимание се обръща на онези партийни членове, които мислят различно от партията.

„За основно направление в работата на Шесто още от създаването му се смяташе агентурно-оперативното обезпечаване на художествено-творческата и хуманитарната научна интелигенция и средствата за масово осведомяване.

Това продължи до 1984-1985 г., когато дейността по терора и възродителния процес на практика я изместиха на второ, даже на трето място”, призна преди години последният началник на управлението Антон Мусаков.

Ето и поста на ченгето, което смени кожата от ДС с тази на виден демократ:

И още по темата за рубладжийството, от Andrey Bachvarov:

„Аз лично не искам да издържам БНР  А вие? Една част от парите на Вашите данъци и служители отива в джоба на Волгин…

Сега не сме правили подобно измерване, което да позволи прецизно поименно изброяване. И все пак някои имена се натрапват:

Боян Чуков, Петър Волгин, Валентин Вацев, Кеворк Кеворкян, Явор Дачков и др. Ако се направи измерване, вероятно ще се окажат 20-30 говорители, които постоянно и публично въртят все същите клишета.

Някои по-възрастни от тях – Чуков и Кеворкян – са съответно офицер и агент на ДС. Не бих искал да спекулирам дали и как „дългата ръка“ на някогашното ДС има конкретна връзка с руската пропаганда у нас. Вероятно онези, които са имали тайна извънредна власт, но са я загубили, сега симпатизират на реваншизма на Путин.

Той, както лично, така и чрез създадения от него режим, олицетворява злобата на тайното ченге, на което са се опитали да му отнемат привилегиите.

1 Коментар
  1. Не на америка казва

    Агент Богдан, от върл комуняга стана стожер на американската демокрация. С гордо вдигната ръка, свита в юмрук той всячески се стреми да ни убеди как да се надупим на американците. Агентът си остава агент, макар Сега вятъра да духа откъм Америка, а с това и постъпленията в скромната му касичка

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече