АЕЖ за случая с Христо Грозев: Това е изключителен акт на агресия над свободата на словото

0

Не бях изненадана, че Русия обяви за издирване Христо Грозев, защото тормозът над журналисти е факт от десетилетия. Прецедент е чуждестранен журналист да бъде обявен за издирване. Това е изключителен акт на агресия над свободата на словото. Заплахата към него е абсолютно реална. Русия поради слабото си представяне във войната, започва да губи контрол над действията си. Това заяви Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти в ефира на НОВА.

“Мълчанието от страна правителството и на президента е озадачаващо. Такива репресии трябва да бъдат осъждани винаги когато се случат. Наблюдава се двоен стандарт по отношение на случаите. Ситуацията с Христо Грозев се използва политически. Прокуратурата би било да се задейства по разследванията на български журналисти. Опасни неща се случват и на българска територия, а виждаме бездействие“, поясни Черешева.

“Руски агенции са излезли с информация, че Грозев е разпространявал фалшива информация за руската армия. Преди това от руските тайни служби го бяха обвинили, че се опитва да вербува агенти. Така се руши доверието в медиите и в работата на журналистите. „Белинкет“ е влиятелна медия и ще го подкрепи, но дано намери и подкрепа у нас“, допълни още тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече