Ако пиян или дрогиран кара колата ти , плащаш глоба от 1500 до 3500 лева

0

Народното събрание прие на първо четене четири законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата. Три са внесени от ПП-ДБ, и един – от ГЕРБ-СДС.

Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС, предвижда органите на МВР да спират превозните средства и да проверяват документите за самоличност и книжките както на водача, така и на пътниците и ако имат невръчени електронни фишове за нарушения да им ги дават.

Също така 70% от постъпилите средства от глоби и нарушения, установени с автоматизирани технически средства и системи, собственост на общините, да се предоставят по бюджета на съответната община. Законопроектът, внесен от Божидар Божанов от ПП-ДБ и група народни предвижда премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани справки в централизирани регистри, отпадането на контролния талон към свидетелството за управление и възможността за заплащане на глоби онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено.

Проектът, внесен от Настимир Ананиев от ПП-ДБ и група народни представители, предлага да се създадат допълнителни регулации за новите водачи, както и да се наложат възпиращи мерки за нарушителите. Предлагат за човек, който управлява МПС без свидетелство за управление, както и собственик, длъжностно лице или водач, който допуска или предостави управлението на автомобила на неправоспособен водач или на водач след употреба на алкохол или наркотици, да се санкционира с глобата от 1500 до 2000 лв., а при повторно нарушение да бъде от 2500 до 3500 лева.

Предлага се на новите водачи в срок от 12 месеца от придобиването на книжка да управляват моторни превозни средства с максимална мощност над 90 kW. Забранява се да шофират в часовете от 22:00 до 6:00 часа, както и да управлява моторни превозни средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда или след употреба на наркотични вещества.

Проектът, внесен от Димитър Найденов от ПП-ДБ предлага наказанието за водач, който нарушава правилата за преминаване през железопътен прелез, да е лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 12 месеца и глоба 3000 лв., като при повторно нарушение наказанието да е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от три години и глоба 5000 лева. Депутатите се разбраха преди второто гласуване всички тестове да бъдат внимателно обсъдени и прецизирани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече