Алан Беърнър: Светът на спорта е разгневен от случващото се в Украйна

0

С оглед на събитията в Украйна едва ли е имало изненадани от решението на „Формула 1“ да отмени насроченото да септември състезание за Голямата награда на Русия в Сочи, както и от заличаването на името на спонсора „Уралкалий“ от болидите на Мик Шумахер и на Никита Мазепин, чийто баща е шеф на руския производител на торове.

И още – от изчезването на надписа „Газпром“ от екипа на футболния „Шалке“, от отказа на „Манчестър Юнайтед“ от спонсорството на „Аерофлот“ и от решението на Международната ски федерация да отмени всички стартове от този сезон в Русия.

Но най-впечатляващото решение вероятно е това на УЕФА да премести финала на Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж.

Оправдан ли е неизбежният гняв на руските запалянковци от това поредно нахлуване на политиката в спорта?

Темата коментира за БНР Алан Беърнър, професор по Теория на спорта и обществото в университета в Лафбъро.

„Вероятно мнозина са разочаровани и не смятат, че спорт и политика трябва да се смесват, но имам чувството, че много хора сега смятат, че е дошло най-после времето спортните организации и спортните деятели да се изправят и да изразят гнева и разочарованието си от това, което се случва. Защото по някакъв начин организации като ФИФА, УЕФА или МОК са може би по-малко ограничени от НАТО по отношение на вземане на големи решения. И предполагам, че Путин и много руснаци ще бъдат много разочаровани, ако почувстват, че тяхното бъдеще в международния спорт е изложено на риск.“

Може ли да се каже, че решението за премесване на финала на Шампионска лига от Санкт Петербург е по-скоро санкция, наказание, отколкото загриженост за здравето и живота на хората?

„Може да се приеме по този начин. Защото ако мачът в Санкт Петербург се състои, може да се приеме, че не е опасно спортните прояви да продължават, защото е по-различно, ако срещата беше в Киев. В този смисъл – да, това е форма на наказание, защото не може да нахлувате в други държави и да продължавате да очаквате, че ще бъдете част от спортния свят.

Не знам какво ще направи МОК за зимните параолимпийски игри. Чухме президентът Томас Бах да казва, че с нахлуването в Украйна Русия е нарушила олимпийското примирие. Разбира се, олимпийското примирие отдавна е пълна каша, но това е възможност за Международния олимпийски комитет да заяви, че на руския отбор няма да бъде позволено да вземе участие в параолимпийските игри.

По някакъв начин това са просто само малки жестове, но те могат да имат голям ефект върху страни, в които се набляга на важността на спорта. А самият Путин винаги е искал да представи себе си като спортист в екипа за джудо или в хокейния си екип. Така че мисля, че това е добра възможност за спорта да надскочи идеята, че няма връзка между спортните организации и политическия свят.“Русия и Украйна между другото имат плейоф мачове през март за световното първенство по футбол в Катар. И двете страни имат шансове да се класират. Интересно е, че Русия е домакин на Полша, а Украйна гостува на Шотландия. Какви обаче са шансовете на Русия да бъде отказано участие, ако се класира? Историята помни и други военни конфликти, довели до спортни санкции, макар и с известни разлики в контекста.

„Твърде е възможно. Да си припомним случая с Дания, която спечели Европейското първенство през 1992 година. Това стана възможно, след като Югославия беше изключена от турнира. Ето защо няма причина ФИФА да не реши Русия да не бъде допусната да играе на Световното първенство. Ще ми се да мисля, че Шотландия може да се откаже от мача с Украйна и така техният отбор за продължи напред, като жест на международна солидарност. Но разбира се, като шотландец, знам колко отчаяно шотландските запалянковци искат да видят страната си отново на световни финали. Ето защо такъв великодушен жест е невъзможно да бъде направен.“

Около кризата в Украйна видяхме големи спортни имена, като Андрий Шевченко и братята Кличко активно да се включват в политиката. Но това, предполагам, едва ли е изненада и някаква нова тенденция.

„Не, това не е нова тенденция. Винаги е имало такива активисти. Но в този случай не става дума само за украинци, като братята Кличко. Спортисти от други националности също се изявиха. Себастиан Фетел заяви, че кръгът от „Формула 1“ в Сочи не бива да се провежда тази година. Видяхме жеста на солидарност с Украйна от играчите на „Наполи“ и на „Барселона“ в Лига Европа. Пределно ясно е, че спортните хора са разгневени от случващото се.

Очевидно Путин вреди на глобалната репутация на Русия. В света на спорта това вече е безспорен факт. И това следва от постоянните сериозни нарушения, когато говорим за допинг. Знам, че всяка страна има своите случаи и проблеми с вземането на допинг, но при руснаците този проблем е системен през годините. Затова отново ще кажа: това е истински шанс за спорта да започне да се държи политически.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече