„Алфа Рисърч“: Подкрепата за ИТН спада с над 7%, минават на второ място

0

Сериозни размествания има в електоралните нагласи, както възможности за неочаквани обрати. Това показва последното проучване на „Алфа Рисърч“ за електоралните нагласи, направено между 15 и 18 септември. Проучването е възложено, финансирано и проведено от социологическата агенция.

Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли – ИТН. С 16.9% от твърдо заявилите намерение да гласуват партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 % спрямо юли и губи първото място То вече се заема от ГЕРБ-СДС, които не повишават резултата си, но съумяват в голяма степен да запазят твърдите си привърженици (подкрепа 21.1%).

БСП повишават резултата си до 16.5%, почти застигайки ИТН. На малка дистанция след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е „Демократична България“ с 13.2%.  ДПС запазва традиционните си позиции – 9.6%, и пето място.  Коалицията „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) е на ръба за влизане в парламента с 4.1%. От националистическия спектър най-близо, но все още стабилно под 4-процентния праг, е Възраждане – 3.5%.

Преминаването на новия политически проект на двамата бивши служебни министри – Кирил петков и Асен Василев, от виртуална към електорална реалност очевидно ще бъде една от топ интригите в предстоящата кампания, коментират от „Алфа рисърч“. Първото тестване на този проект от агенцията показва потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват. „На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор“, пишат социолозите.

Непосредствено преди разпускането на парламента 51,7% от пълнолетните граждани декларират готовност да участват в следващите парламентарни избори.

Тъй като президентските избори по принцип теглят вота нагоре, може да се предполага, че ако кампанията не протече по начин, който да отврати избирателите и ако не възникнат технически затруднения, над половината пълнолетни българи биха упражнили правото си на глас, уточняват от „Алфа Рисърч“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече