Ангел Джамбазки с въпроси до ЕК относно антибългаризма в РСМ

0

„Наглост и мерзавщина от подпалвача на Българския клуб в Битоля!“

С тази позиция излезе съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки по повод изказване на Ламбе Алабаковски, че е щастлив, че е подпалил българския културен клуб в Битоля.

Припомняме, че миналото лято клубът беше подложен на умишлен палеж, а нападателят получи най-ниската присъда – шест месеца условно. Днес същият нападател заявява публично, че е горд със своето деяние и не изпитва никаква вина, посочва съпредседателят на ВМРО.

По тази причина Ангел Джамбазки лично сигнализира Европейската комисия и поставя на нейното внимание няколко важни въпроса, свързани с настоящата ситуация в Република Северна Македония. Предвид усилията на Комисията да се бори с всеки вид дискриминация, българският представител в Европейския парламент отправя към институцията следните въпроси:

  1. Какво смята Европейската комисия за правната санкция за престъпления, извършени от омраза в Република Северна Македония?
  2. Как Европейската комисия смята да включи гаранция за правата на българите и българските културни институции в преговорната рамка на Република Северна Македония, както и в бъдещите доклади относно напредъка на същата?
  3. Предвид зачестилите нападения срещу българи и български културни институции, какво е състоянието на върховенството на закона в Република Северна Македония според Европейската комисия?

В писмото си до Комисията Джамбазки припомня още нападенията над българи и български културни институции в Република Северна Македония от последната една година и настоява за реакция от страна на европейските институции.

Ангел Джамбазки излезе и с позиция във връзка със скандалното изказване на нападателя над българския културен клуб в Битоля. Той коментира, че думите на подпалвача са резултат от големите отстъпки пред македонизма.

„Един терорист, жалък страхливец получава възможност да се гордее със „сите чувства, патриотски“ и да всява омраза към българите в Македония. Години наред антибългарска пропаганда, фалшификации за татари, окупатори и прочее лъжи в образователната система водят до този радикализъм на промитите мозъци. Затова нашата борба е да спрем дискриминацията над българите, да върнем тяхното достойнство и свобода. Защото Македония е, била е и ще бъде българска. Това е истината и ние няма да отстъпим и милиметър от нея“, коментира още съпредседателят на ВМРО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече