Антикорупционният фонд погна майката на Делян Добрев

0

Ново разследване на „Антикорупционния фонд“ осветява незаконен строеж на майката на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Експертите разкриват редица нарушения на администрацията на Община Брацигово, които будят подозрения за специално отношение от прокуратурата и съда.

През септември 2023 г. Златка Добрева започва интензивно строителство в общински имот в местността „Атолука“ край Родопското село Равногор. Това се случва, въпреки че визата за проектиране е обявена за нищожна от Върховния административен съд (ВАС) няколко месеца по-рано, а разрешението за строеж, издадено въз основа на нищожната виза, и към днешна дата не е влязло в сила, тъй като е обект на висящ правен спор. „От правна гледна точка, казусът е ясен: строителната дейност е незаконна и Община Брацигово е следвало да вземе нужните мерки и да я прекрати,“ казва Даниела Пенева, правен експерт в АКФ.

Общината нехае

В продължение на години, обаче, общината не само не предприема никакви мерки, а дори неколкократно пренебрегва предписанията от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и районната дирекция РДНСК-Пазарджик. В резултат, днес в курортната местност има почти завършена двуетажна вила, построена в нарушение на законодателството.

Специалното отношение към Златка Добрева не се изчерпва само с отказа за спиране на незаконното строителство.

В края на ноември 2019 г., Добрева придобива дървен павилион със застроена площ от 30 кв. м. в местността „Атолука“. През октомври 2020 г., кметът на Община Брацигово издава акт за частна общинска собственост за парцела, както и виза за проектиране. Няколко дни след издаване на визата дървеният павилион е разрушен. Въпреки това, два месеца по-късно общината учредява на Добрева право на пристрояване и надстрояване на несъществуващия павилион.

„Липсата на виза за проектиране за ново строителство означава, че е опорочена още първата стъпка от законовата процедура по разрешаване на строителството,“ каза Пенева.

Нарушенията продължават

Внесеният от Златка Добрева инвестиционен проект не е съгласуван и одобрен от общинската администрация по надлежния ред.

Въпреки липсата на валидна виза и на одобрен инвестиционен проект, на 22.12.2020 г. общината издава разрешение за строеж.

Нa 15-ти януари 2021 г. строителната площадка е открита, въпреки започналите съдебни процедури за обжалване на визата и разрешението за строеж.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече