Арх. Любомир Пейчев: Свободното общество и Паметникът на Съветската армия няма как да съжителстват заедно

0

Обществото ни е все по-разделено. Все още няма физическо място, където колективната ни памет да се архивира, изследва и да се показва на хората. Фактът, че все още в училището не се изчучава това минало е достатъчно ясен за ситуацията в страната“. Това коментира пред БНР арх. Любомир Пейчев.

В предаването „Преди всички“ той изказа мнението си, че основаната ни задача е „да си научим миналото“ и все повече хора да знаят какво се е случвало, за да може да се разбере същността на проблема с тези паметници. Според него тогава по-лесно ще може да се махне Паметникът на Съветската армия:

Едно свободно общество няма как да е щастливо с един паметник, който е надвиснал над главите им с вдигнат шмайзер на окупационна власт. Свободното общество с този паметник няма как да съжителства заедно. Въпросът е как ще стигнем до извода – да се премести, по какъв начин, защото само ако се махне критичната фигура отгоре и оставим постамента с цялото градоутройствено решение на самия паметник, което е също толкова тоталитарно, не мисля, че ще реши изцяло проблема“.

По думите на арх. Пейчев трябва да има физически архитектурни пространства за осмисляне на миналото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече