Асен Василев: Февруари е реалистично парламентът да приеме Бюджет 2022

0

Най-вероятно минималната работна заплата ще бъде 710 лева месечно. Това стана ясно на първия редовен брифинг на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Тъй като все още се работи по параметрите на Бюджет 2022, те ще станат известни до 10-15 дни и ще обхващат само политики, по които има готовност.

Останалите политики на кабинета „Петков“ ще залегнат във финансовата рамка през юли, когато ресорните министерства са готови с разчетите си и ще има актуализация на бюджета.

Covid мерките ще струват между 2 и 3 милиарда лева на хазната, прогнозира финансовият министър Асен Василев, но уточни, че все още окончателните разчети не са готови.

Извън плащанията за пандемията и евентуално високите енергийни цени, дефицитът в бюджета ще е под 3%, а в първия му вариант ще са залегнали само основни политики.

„Очевидно минимална работна заплата, максимален осигурителен доход, част от политиките, които са свързани с инвестиции, които трябва да се случат, било в енергийната инфраструктура, било в транспортната инфраструктура, за които има готовност.“

Пример за това е бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“ например трябва да бъде реален, а не пожелателен, тоест да се заложат всичките милиард и двеста, които традиционно се харчат за поддръжка на пътища, а не да се залагат само по 350 милиона и след това с ПМС-та да се раздават тези средства.“

На въпрос на „Хоризонт“ дали се очаква излизане на външните дългови пазари, за да погасим плащането от милиард и 250 милиона евро през февруари и март, Василев отговори:

„Ако става въпрос за падежа февруари-март, мислим, че може да бъде покрит с наличните средства, така че най-вероятно няма да се наложи излизане на международните пазари“.

По-късно през годината обаче предстои ново погашение, заради което ще трябва да се емитира дълг на международните пазари. С него ще се покрие и дефицитът в хазната.

До края на януари бюджетът ще бъде внесен в парламента, каза министър Василев.

Според него реалистичният срок е в рамките на месец февруари Народното събрание да приеме бюджета за 2022 година.

„Годината завършваме с бюджетен дефицит от 3%… 2021 година имаме 7,9 милиарда по-високи приходи от приходите, реализирани през 2020 година“, каза още министърът на финансите.

Все още се обсъждат необходимите средства за Covid мерки и енергийни помощи, които „ще дадат евентуално малко по-висок дефицит от 3 процента“.

3% дефицит е един от ключовите критерии от Договора от Маастрихт, който определя фискалните правила за страните членки на Европейския съюз. Заради пандемията обаче е допустимо отклонение.

Министърът не очаква масови фалити:

Мерките 60/40 продължават, започват секторни политики от Българската банка за развитие, не очакваме вълна от фалити“, допълни той.

До 30 юни да се изработи изцяло нов модел на пенсионната система, който да отговаря на всички изисквания на профсъюзи, пенсионери и работодатели“, каза още Асен Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече