Атанас Атанасов: ГЕРБ и ДПС са готови на правителство тип „Беров“

0

Към днешна дата дали това правителство ще продължи управлението или ще има избори – нещата са 1:1, заяви пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ и заместник-председател на Народното събрание.

Трябва да се демонстрира лидерство и това трябва да бъде направено от министър-председателя, от неговия вицепремиер, да се потърси подкрепа на принципна основа, каза Атанасов и допълни, че „няма нищо скандално“ в това премиерът да търси подкрепа от депутати от ИТН за осигуряване на парламентарно мнозинство.

ГЕРБ и ДПС са готови в името на националното съгласие да подкрепят някакво правителство тип „Беров“ – това тече като процес, коментира Атанас Атанасов в предаването „Неделя 150“.

Ако се стигне до рулетка, ИТН се готвят да поискат третия мандат със същия премиер, когото предлагаха миналата година, отбеляза Атанасов. По думите му „Николай Василев в последните седмици е станал хиперактивен“. 

Според Атанасов много важно е „да не допуснем в България да бъде изобщо поставян въпросът за нашето евроатлантическо членство“, но по думите му  такъв риск има.

„Една от важните причини за дестабилизацията е войната в Украйна. В този тежък сблъсък на Русия е необходим пробив в евроатлантическата общност и тя работи много усърдно в тази посока. Руските специални служби в България използват вътрешнополитическите пробойни в страната, за да може да предизвикат тази дестабилизация. За да може в един момент тази промяна в обстановката да доведе до положение България да не е сигурен съюзник в евроатлантическата общност“, поясни Атанасов.

По думите му активната руска намеса „се прави тънко и фино, както умеят руските служби, през определени канали“.

Картата „РСМ“ се използва от руските служби и от Сърбия за дестабилизация, а Слави Трифонов вади това пред скоба, изтъкна Атанас Атанасов.

„Темата „Македония“ в българската политика днес е изкуствено внесен фактор. Да, има очаквания, има натиск от наши съюзници да вдигнем ветото, но в България няма обществени нагласи, няма парламентарно мнозинство, нито правителство, единодушно, което да е готово да предприеме тази стъпка.“

Опитът на Петков и Василев да се еманципират от президента Радев също е проблем, смята Атанасов, за когото „руското влияние в президентството е очевидно“.

„Българският ъндърграунд беше заченат и създаден с участие на руската организирана престъпност, която се контролира от руските служби“, посочи съпредседателят на „Демократична България“.

Атанасов припомни думи на бившия военен министър Стефан Янев на закрито заседание през февруари в парламента преди началото на войната – „не се притеснявайте, всичко ще приключи за три дни“ и подчерта, че силите, които „се опитват сега отново да ни поставят в ситуацията България да бъде във фактически неутралитет, са едни и същи“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече