Бащи искат механизъм за равни родителски права при раздяла или развод

0

Няма правен механизъм за равни родителски права в случаи на раздяла или развод. От организацията „Бащи за отговорно родителство“ настояват за бързо решение на казуса. Предстоят и нови протести.

Карл Луканов е медиатор в центъра за спогодби и медиация при Софийския районен съд (СРС) и Софийския градски съд (СГС), както и учредител на фондация „Бащи за отговорно родителство“. От доста време предлагат и в България да се въведе презумпцията за споделеното родителство.

На теория правата на бащите и на майките са равни, реално обаче съдебната практика е въвела още през 80-те години на миналия век дискриминационни практики. В САЩ и някои от щатите най-напред се стига до идеята за споделените родителски права. Детето трябва да е в центъра на родителските права и те трябва да се нагодят спрямо него.

„Най-добрият интерес на детето изисква и двамата да могат да останат след развод или раздяла и да продължат да полагат грижи за детето, така че да не му липсва нито майката, нито бащата.“

За да бъде туширан конфликтът между родителите в САЩ, е въведена цяла система от мерки. Има услуги като медиация и семейни консултации, които родителите могат да ползват още преди да са отишли в съда.

„Дори съдът да започне да се произнася за споделено родителство с едни перфектни решения, ако не работи системата, която трябва да ги приведе в изпълнение, когато страните не искат да изпълняват доброволно, всичко това остава само на хартия“, казва Луканов.

Предлага се, ако единият родител е отглеждащ, а другият неотглеждащ, времето при неотглеждащият родител да стане минимум 35%, а в България поне 17 000 са децата потърпевши от ситуацията.

„Държавата осъзна, че има проблем. Назова го, че това са родителските войни – за съжаление, не може да направи следващата стъпка, да се анализира този проблем и да се намерят средства за решаването му. Ние многократно ме правили предложение. Няколко пъти се стига до готови законопроекти, работни групи в парламента към Държавната агенция за закрила на детето работят. Точно се стигне до някакъв законопроект, смени се властта и айде, всичко пак отначало.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече