Без тротинетки в центъра на Копенхаген

0

Общинските власти в Копенхаген искат да забранят използването на електрически тротинетки за обществена употреба в центъра на града, съобщи кметството, цитирано от БТА.

„От 1 януари няма да бъде разрешено да се наемат или паркират електрически тротинетки в повечето от най-гъстонаселените райони на Копенхаген“, съобщиха техническите и екологични служби на града. Тези превозни средства ще бъдат забранени в историческия център на града и в съседните квартали.

„За нещастие констатирахме сериозни проблеми с тези електрически тротинетки. За възрастните хора беше изключително трудно да минават, когато те са струпани на улицата“, обясни общинския съветник Рун Дюбвел пред датската телевизия TV2.

Предстои разпоредбата да бъде одобрена от общинския съвет, но тя се ползва с голяма подкрепа, отбелязва АФП. В много големи градове електрическите тротинетки предизвикват спорове, защото затрудняват съвместното ползване на ограничените градски пространства, които се ползват и от пешеходци, и от велосипедисти. Това накара общинските власти на някои места да въведат много строги разпоредби за употребата им.

През ноември Сингапур забрани използването на електрически тротинетки на тротоарите. В Монреал те станаха недостъпни след неуспешен пробен период. Според специализираните медии през миналата година в Копенхаген е имало 300 катастрофи, свързани с тротинетките.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече