Белгия е на второ място в ЕС по относителен брой заразени с COVID-19

0

Брюксел. В Белгия се наблюдава внезапен ръст на заразените с новия коронавирус – броят на носителите на COVID-19 на 100 хиляди жители достигна до 364 души. Сред всички страни от Европейския съюз Чешката република е водеща по този показател, а Белгия заема второ място, предава Euronews.Федералният министър на здравеопазването вече предупреди за възможна национална карантина, ако ситуацията не се подобри.

През изминалия уикенд коронавирусът се разпространи в Белгия с най-бързия темп от която и да е държава в Европейския съюз. Смъртността от COVID-19 е най-високата в ЕС. Ситуацията е особено тревожна във Валония и Брюксел. Според координационния орган за борбата срещу COVID-19, ако тази тенденция се запази и през следващите дни, властите ще затегнат карантинните мерки.

„Всички показатели продължават да растат, както във всички провинции, така и по възрастови групи. И това, е доста тревожно. Нашият първи приоритет е да забавим разпространението на вируса. Само по този начин ще предотвратим претоварването на болниците и ще спасим здравната система. Тя продължава да се занимава и с други патологии“, заяви Ив Ван Летем, ръководител на координационния орган за борбата срещу COVID-19.

Според американския университет „Джон Хопкинс“ в Белгия има 164 хил. заразени. За сравнение, в Русия са 1 300 млн.

Миналата седмица федералното правителство ограничи работното време на баровете и кафенетата, забрани на хората да се срещат с повече от трима души (в допълнение към домакинството им) и силно насърчи дистанционната работа. В Брюксел алкохолните напитки се сервират само в ресторантите.

Федералният министър на здравеопазването предупреди за възможността за блокиране на национално ниво.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече