Белгия премахва Telegram и WhatsApp, пуска свое приложение

0

Край WhatsApp и Telegram слага белгийското правителство, за да пресече опитите за шпионаж и кибератаки. Страната ще премине към използването на специално приложение за комуникация, съобщава „24 часа“, позовавайки се на местни медии и министъра на правосъдието Пол ван Тихелт.

Новото приложение ще бъде задължително за министрите, високопоставените държавни служители, дипломатите и служителите по сигурността. Допълва се, че от години Белгия страда от опити за електронно проникване от извършители, свързани с Русия и Китай.

Промяната се очаква да последва примера на Франция, където бе разработено и въведено френско приложение за криптирани съобщения между държавните служители. То позволява съобщенията да бъдат разменяни от устройство до устройство, без да се съхраняват на централизиран сървър.

По оценка на белгийските служби за сигурност, ако войната в Украйна се задълбочи и фронтът се разгърне и в други страни от Европа, Белгия едва ли ще пострада от ракетни удари или нахлуване на войски, но е много вероятно опитите за намеса в електронните мрежи на страната да се усилят. Според службите в Белгия има множество обекти, които врагът би взел на прицел, сред които са морските пристанища, централата на НАТО и военното командване на пакта.

По-рано тази година белгийският премиер Александер де Кро съобщи, че от страната са били изгонени десетки руски шпиони. По неговите думи много често, след като Белгия е изразявала подкрепа за Украйна, белгийски институции са били подложени на кибератаки и в страната се водят дезинформационни кампании.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече