Белгия съобщава за 14 смъртни случая след ваксиниране срещу Covid-19

0

Здравните власти в Белгия са установили 14 смъртни случая след ваксиниране на хора над 90-годишна възраст, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Уточнява се, че не е установена пряка връзка между имунизацията и настъпилата смърт.

Отбелязва се, че досега в страната ваксина е била поставена на близо 244 хиляди души. Това означава, че смъртните случаи са 0,006 на сто от броя на имунизираните. Засега в страната ваксина получават основно хора над 70 години.

Допълва се, че в Белгия са засечени 264 случая на нежелани реакции след поставянето на ваксина, но те са били в рамките на предупрежденията в листовките на ваксините. Уточнява се, че реакциите отшумяват за няколко дни. Местните медии цитират днешно становище на Европейската агенция по лекарствата, според което не са установени допълнителни нежелани въздействия от ваксината на „Пфайзер“.

Медиите посочват, че от установените нежелани реакции в Белгия, в мнозинството от случаите (262) е била поставяна ваксината на „Пфайзер“, а в останалите два – на „Модерна“. В 37 случая реакциите са протекли тежко.

Допълва се, че досега Норвегия, Дания, Финландия, Исландия и Швеция са съобщили за починали хора, ваксинирани с препарата на „Пфайзер“, без да е установена връзка между смъртта и имунизацията. Посочва се, че Белгия е залагала много на ваксината на „Астра Зенека“, чието одобрение се очаква днес на фона на скандала с липсващите доставки, поръчани от ЕС преди няколко месеца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече