Бесарабски българин, пленен от руснаците: Оцелях по чудо

0

Освободеният бесарабски българин, който беше пленен от руската армия и впоследствие разменен като военнопленник, вече е в България при семейството си, съобщи Би Ти Ви.

26 май е денят, в който Димитър прегърна истински една от трите си сестри – Наталия. „С толкова желязо съм в крака, че съм като „Айрънмен“, шегува се капитан Бурлаков.

Войната в Украйна преобърна живота на семейството. На 5 април близките чуха най-лошата вест – хеликоптерът на Димитър беше ударен при ракетен обстрел. Всички мислеха, че е загинал. „Нямаше какво друго да мислят, но слава Богу оцелях“, казва капитан Бурлаков.

До 8 април всички смятаха, че сънародникът ни е безследно изчезнал. Военният оцеля по чудо, след като хеликоптерът Ми-8 на украинската армия беше свален над Мариупол. „Всичко си спомням. Удариха ни отляво. Отидохме към земята, хеликоптерът се разруши, разби се. Екипажът загина. Един оцеля и аз оцелях“, разказа украинският военен от български произход.

От статия в руските медии семейството разбра, че Димитър е жив. И че е военнопленник, настанен в болница в Крим и разпитван от руснаците. „Войниците от руската армия, те ме намериха много бързо и ме за караха в тяхната територия. Когато ме снимаха на камера, бях сигурен, че няма да ме убият“, споделя капитан Бурлаков.

„Лекарите са навсякъде лекари. Две операции претърпях. И двата крака са счупени. Но ще ги оправят“, споделя бесарабският българин.

След зловещите и противоречиви новини на Велики четвъртък семейството разбира, че Димитър е освободен, разменен и транспортиран от Крим към Запорожие, а след това към военна болница в Лвов.

Лекарите в България ще излекуват видимите рани от фронта. А Димитър се надява времето да изтрие и болезнените спомени от войната. Семейството на капитан Бурлаков отново е заедно, а един баща няма търпение да прегърне двете си деца, които го чакат у дома. „Чакат ме и аз много ги чакам да ги видя утре“, казва Димитър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече