Бивш шеф на „Напоителни системи-Пловдив“: Наводнението е резултат на некомпетентност

0

Според бившия управител на „Напоителни системи-Пловдив“ – Петко Димов бедствието в населените места по поречието на р. Стряма се дължи на некомпетентни и неадекватни реакции от компетентните институции.

Според него е имало какво да се направи, за да не се стигне до бедствие в такива мащаби по поречието на водоема.

„Основният проблем на сектор „Води“ винаги е бил, че не работи като едно. По времето на моето управление най-големият проблем бяха еколозите и неправителствените организации, които не ни даваха да махаме дървета от реките. Дърветата нямат място в реките. В речните корита не трябва да има храстовидна и дървесна растителност, за да е перфектна проводимостта“.

„На дигата на Трилистник, според мен, трябваше да бъде струпана техника долу при завоя на реката, защото там винаги става проблем и има предпоставка реката да излезе над дигата и това да доведе до нейното прекъсване. Аз знам, че тя не беше започната да се укрепва предварително, както и че е била прерязана, за да се сложат съоръжения за напояване на земеделски площи, което вече не ѝ дава никакъв шанс. Нагоре по поречието край залятото Войнягово не са вдигнати клапите на водохващането „Иван Вазово“, което е довело до допълнително завиряване на реката и до наддаването на възможността на водата да се изтече надолу по коритото. Клапите са останали затворени, което е чудно за мен“, добави той.

„В дългосрочен план решенията са заложени в този проект на „Напоителни системи“ в плана за възстановяване и устойчивост, там е включено всички диги на река Сряма да бъдат възстановени и рехабилитирани, също да бъде изграден язовир „Падеш“, който да намали стихийността на река Стряма, ще спре това прииждане на реката в такива големи обеди, реката го прави всяка пролет и всяка есен, но в по-малки мащаби и това води до бързото разрушаване на дигите. Бяха предвидени 150 милиона лева, но този проект беше спрян“, изтъкна още Петко Димов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече