Бизнесменът Иван Ангелов се отказа от свои твърдения пред комисията за ревизия

0

След над два часа разпит в прокуратурата бизнесменът Иван Ангелов коригира част от твърдения, който направи при изслушването си в т.нар.  комисия за ревизията в 45-ото Народно събрание.

Той отрече да е продал на печалба дарените миналата година от Обединените арабски емирства фурми, както и че бившият премиер Бойко Борисов му е съдействал пред ветеринарните служби в Турция по повод износ на яйца.

Отрече и да е приятел с Борисов, но не видя проблем в това български министър- председател да подпомага на частния бизнес:

„Няма нищо срамно всеки честен и добър бизнес се подкрепя. Аз не съм нито наркоман, нито пияница, нито съм жънал в чужди ниви, държа на моите работници, и държа на семействата им… Моят бизнес е толкова мащабен, толкова чист, аз съм платил за последните десет години 440 милиона са ни продажбите, и съм платил над 40 милиона данък“.

Ангелов е бил разпитван по част от твърденията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски, който миналата седмица също беше в прокуратурата.

Собственикът на „Градус“ го обвини в лъжа, обяви, че ще го съди и предложи двамата да се явят на детектор на лъжата.

Двамата бяха изслушани пред т.нар. Комисия по ревизията на управлението през последните 10 години, а по сигналите, подадени в нея, държавното обвинение започна поредица от проверки.

Пред комисията „Манолова“ Илчовски се оплака, че е бил изнудван от предишното управление, нарече Ангелов „ковчежника“ на ГЕРБ и го обвини, че го принуждавал да  участва в схема за „кухи обороти“ на „Градус“. 

След тричасов разпит в прокуратурата миналата седмица, от който излезе доста афектиран, зърнопроизводителят Илчовски обясни, че разказал всичко това на разследващите, включително и как  –  чрез т. нар. „кухи обороти“ фирмата на Ангелов е вдигнала цените на акциите си на фондовата борса. След това дяловете били закупени от пенсионни фондове, а впоследствие стойността им паднала.

Днес адвокатът на Ангелов обаче обяви, че Комисията за финансов надзор е направила проверка на тези твърдения и не е открила нарушения при предварително предлагане на акциите на  „Градус“.

Насрещно КФН е била сезирана от Иван Ангелов да провери Илчовски, каза адвокат на собственика на „Градус“ Менко Менков:

„Тъй като КФН има правомощия да извършва проверки на лица, които извършват манипулация на пазарните условия на пазара, за който са предвидени санкции до 5 милиона лева глоба. Това са първоначалните стъпки на „Градус“ АД, които продължават с множество дела за клевети и обиди, които са изречени от господин Илчовски, тъй като неговите твърдения, нито едно от тях не отговаря на истината, фактите са коренно различни“.

Множество дела се готви да заведе собственикът на фирма „Градус“ Иван Ангелов срещу бизнесмена Светослав Илчовски заради твърденията му пред т.нар. Комисия по ревизията, която работи за кратко в 45-ото Народно събрание, обяви самият Ангелов преди началото на разпита си по прокурорска проверка, образувана по сигнал на Гражданското сдружение БОЕЦ.

„Търговски спор стои в основата на конфликта между двамата бизнесмени“, поясни още Менко Менков:

„Генезисът на противоречието му с г-н Ангелов е една обикновена търговска сделка от октомври миналата година, която той е канселирал. Дружество, в което г-н Ангелов има участие, има дългогодишни отношения с г-н Илчовски и представляваните от него дружества, закупува „на зелено“ зърно. Сделки, които са напълно обичайни. Г-н Илчовски има търговски спор с една от фирмите с г-н Ангелов“.

Менков допълни, че е имало и отправени заплахи, които са документирани в прокуратурата със съответните сигнали още от миналата година.

Пред разпитващия го прокурор Ангелов е предложил с Илчовски да се явят на детектор на лъжата:

„Знаете, че това не е процесуален способ, но самото желание на г-н Ангелов означава, че той казва пълната истина…, тъй като нищо от изявленията на г-н Илчовски не е вярно“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече