Бизнесът до Донев: Данък „свръхпечалба“ е обир от успешни предприятия

0

Четирите работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, оповестиха писмо до служебния премиер Гълъб Донев и финансовия му министър Росица Велкова по повод данъка „свръхпечалба“. Той се въвежда с изменение в ДОПК, което е публикувано на сайта на министерството на финансите. 

„Според нас, чрез промените се допуска лишено от правно и икономическо основание отнемане на доход от успешните български предприятия чрез въвеждането на т. нар. данък „свръхпечалба“, се казва в писмото, подписано от Цветан Симеонов от БТПП, който е ротационен председател на Асоциацията на организациите на работодателите в България.

Недопустимо е в една правова държава при липсата на действащ парламент служебно правителство да планира подобно посегателство върху неприкосновеността на частната собственост, в случая печалбите на частните търговски предприятия. При условие, че съответното предприятие е внесло всички свои публични задължения, в това число и корпоративен данък , няма основания да се иска, каквото и да е допълнително плащане към бюджета под каквато и да е форма“, пишат от асоциацията на организациите на работодателите, се казва още в писмото. Бизнесът смята, че промени в данъците не би трябвало да се правят преди приемането на държавен бюджет, както и на бюджетите на НЗОК и НОИ. 

„Въпреки липса на подкрепа за инвестициите, българският бизнес показа, че може да работи добре и успешно премина през безпрецедентните кризи през последните три години. Имаме най-висок ръст на износа и най-висок ръст на възнагражденията в целия ЕС, при една от най-ниските инфлации в Централна и Източна Европа. Някои сектори, особено в индустрията, показаха отлични резултати и точно от тези добре управлявани предприятия правителството се готви да изземе доход чрез предложената извънредна вноска.“, пише в писмото до служебния премиер. 

Според работодателите вместо да инвестират в иновации, обучения и добри заплати,  българското правителство спира  прогреса им с недопустими прийоми, като този  данък „свръхпечалба“, наречена популистки „солидарна вноска“ за частните компании. Така цялата идея за реална пазарна икономика ще залитне към командно-административна система, смятат те.

Не можем да бъдем солидарни с безотговорното харчене на бюджетни средства, съчетано с висока инфлация и отсъствия на намерения за ограничаване на бюджетните разходи, гневят се работодателите.

Според тях компенсациите за свръхвисоките цени на електроенергията е европейска политика за изправяне на изкривения пазар. Това не са „помощи за бизнеса“, а е възстановяване, при това само на част, от надвзетото от предприятията. Това не са подаръци, за да се искат обратно. И след компенсации, цените на електроенергията за предприятията в България остават над средните за предприятията в другите страни, с които се конкурираме и са три пъти по-високи от цените за бита.

„Предложеният режим на облагане чрез авансови вноски през периода юли-декември 2023 г., основан на финансови резултати от приключили данъчни периоди, предполага допълнително и непредвидено изземване на доход от българските предприятия, включително и от тези, които през текущата година ще реализират загуби или по-ниски печалби, в сравнение с 2022 г.

Те настояват Министерство на финансите незабавно  да оттегли направеното „недопустимо предложение“, завършват те писмото си. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече