Бизнесът: Помощ от държавата има, но идва бавно

0

Фирмите изпитват сериозни затруднения при получаването на помощи по т.нар ковид-мерки. Най-често предприемачите обаче не се оплакват от начина на кандидатстване за финансиране, а времето необходимо да им бъдат отпуснати средствата. Тово показва проучване на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) по кои мерки се наблюдават най-сериозни затруднения за бизнеса и в кои отрасли се изразяват.

Проучването показа, че най-голям интерес има към мярката по грантова схема от 3000 до 10 000 за микро и малките предприятия. 54%  от анкетираните са кандидатствали по тази програма. Това са около 5,7% от всички малки и микро компании в страната, които попадат по този размер или около 24 000 компании. Общият размер, който са получили  като стойност е 191 милиона лева.

„Проблемът, който имат компаниите  не е толкова по отношение на кандидатстването, колкото по отношение на скоростта, с която те получават помощта по тези мерки“, казва Любомир Левичаров е икономически анализатор в БТТП, провел бизнес проучването сред 210 браншови организации и фирми, различни по размер от цялата страна.

По думите му тъй като това е била първата мярка от този тип и администрацията не беше готова да поеме такъв голям набор от компании, които искат да получат помощи. „Затова и доста повече се забавиха по отношение получаване на средствата. Можем да видим в Министерство на икономиката кога е публикувана мярката, кога съответно са започнали да изплащат средствата за това към бизнеса. Ние направихме един общ преглед по всички мерки, за да видим не само по кои мерки има най-голям интерес, а и съответно какъв е срокът за получаването на тези средства. Защото имаме един срок за одобрение, но реалното получаване от респондентите на тези средства е още един  етап, който  допълнително коства време“, казва Левичаров.

Едва 4% от анкетираните компании казват, че получават мерките в рамките на седмица като най-голям процент от респондентите посочват, че получават средствата за повече от месец. Не е малък делът и на тези, които посочват повече от месец като най-дългият период за получаване на средства. По някоя от мерките този период достига и повече от 10 месеца.

Реално компаниите, които са кандидатствали по време на първия локдаун през март миналата година имаха най-диапазон от изчакване от тези мерки. По отношение на по-новите мерки доста по-бързо се получават и средствата към бизнеса. Благодарение на работодателските организации и с опростяване на  процедурите, но все още трябва да се минимизира човешкия фактор, който е елемент в оценката и в одобрението. Това трябва да става по изцяло дигитализиран начин в много кратки срокове, защото важен е ефектът, който се цели, казва икономическият анализатор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече