Билетът в София остава 1,60 лв., пускат и талон за време

0

Цените на билетите и на картите в София остават същите, въвеждат се нови варианти за превозни документи. Това стана ясно на обсъждането за новата транспортна политика на Столична община, където бяха председателят на общинския съвет Георги Георгиев, председателят на транспортната комисия в общината Карлос Контрера, и общинският съветник Зафир Зарков. 

Новата тарифна политика на Столичната община е одобрена от всички политически сили в столична община и се очаква да се гласува на 21 юли. Тя предвижда стойността на билета за граски транспорт да се запази 1,60 лв., месечната карта също запазва своята цена от 50 лева. Въвеждат се някои нови възможности – карти за време и преференции за младите. Бяха представени новите варианти за пътуване с „Билет 30 плюс“ и „Билет 60 плюс“ – те дават същите права за пътуване като еднократния билет, както и бонус – 30 и 60 минути. Това е времето за безплатното прекачване от едно превозно средство на друго. Пътуването след 30-тата или 60-тата минута си остава неограничено, както и досега.

Цената на годишната карта за градски транспорт остава същата – 365 лева, дава се възможност да се плаща на три вноски. Ако не бъде валидирана картата, глобата ще е 3 лева. 

По думите на Контрера се въвежда лична ученическа карта, която може да се зарежда в центровете за градска мобилност. Така се облекчава издаването на досегашните протоколи от училищните администрации. Освен сегашните карти и билети ще има и младежка карта за хората до 26 години, 24-часова карта, както и 72-часова и седмична карта от понеделник до неделя. Ще има и възможности за използването на буферните паркинги от пътниците в наземния транспорт.

Припомняме, вчера на обсъждане на бюджетната комисия в парламента бе решено, че с актуализацията на Бюджет 2022 се предоставят 110 млн. лв. за градския транспорт.

На днешното обсъждане председателят на общинския съвет Георги Георгиев обясни, че няма да подкрепи поскъпването на цената на билетчето, защото това ще доведе до отлив на хората от градския транспорт. Темата за поскъпване на цената на пътуване в градския транспорт бе обсъдена и при приемането на Икономическата рамка за градския транспорт в София, приета на 23 юни 2022 г. на заседание на Общинския съвет в София.

Тогава стана ясно, че от правителството са поискали поскъпване на превозните документи, реформи (съкращения на персонал) и премахване на дублиращите се линии с метрото. И трите условия не са в интерес на столичани, стана ясно от заседанието. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече