Близка фирма до „Промяната“ получила 100 хил. през фонд, в чието управление е кумът на Кирил Петков

0

Шуробаджанащината по харвардска линия в кабинета на „Продължаваме промяната” придобива епидемични размери. Вече разкрихме, че правителството на Кирил Петков е отпуснало 100 000 лева на близка фирма през фонд, в който управляващ съдружник се оказа неговият… кум – Борислав Стефанов.

Иде реч за Innovation Capital, в сайта на който е посочено, че кумът на Кирил Петков е част от управленския екип.

Немаловажен факт е, че Борислав Стефанов също се хвали с диплома от Харвард.

Вече стана ясно, че Innovation Capital е инвестирал 100 хил. лв. в младата компания Foody.to, за която пък наднича депутатката от ПП Деница Симеонова. Фондът, който работи предимно с публични средства, предоставени от Фонда на Фондовете (държавна структура под шапката на министъра на иновациите и растежа – тогава Даниел Лорер, отново близък на Кирил Петков, б.ред.), е инвестирал 50 хил. евро във Foody.to – стартъп, целящ да намали разхищението на храна в заведенията.

„Иновейшън Кепитъл“ АД, ЕИК 205457880, е фонд мениджър, управляващ „Иновейшън Кепитъл Фонд“ КДА, 205910918. Фондът инвестира средства, предоставени от Фонда на Фондовете, който е част от структурата на Министерството на иновациите и растежа. Произходът на тези средства е от европейския и българския данъкоплатец, посредством Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Дружеството „София ту гоу“ ООД, ЕИК 206285939 (действащо под търговското наименование „Foody.to“) е основано от сестрите Деница Димитрова Симеонова и Светослава Димитрова Симеонова, в края на 2020 г.

През октомври 2021 г. Деница Симеонова прехвърля дружествените си дялове в „София ту гоу“ ООД в полза на сестра си Светослава Симеонова. По-малко от шест месеца по-късно (на 17.03.2022 г.) Иновейшън Кепитъл Фонд е приет като съдружник в „София ту гоу“ ООД и е направил инвестиция от петдесет хиляди евро.

Интересен факт от биографията на Деница Симеонова е, че през ноември 2021 е избрана за народен представител в 47-то НС от листата на управляващата политическа формация „Продължаваме промяната“.

Въпросът е дали е законно и морално кабинетът на Кирил Петков да налива пари от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ във фонд, в който неговият кум Борислав Стефанов е шеф?

Близкият приятел на Киро е роден в Плевен, бивш шеф е на Българската агенция за инвестиции и, повтаряме, възпитаник на „Харвард”.

Според визитката му върти успешен бизнес като инвестиционен консултант на 3 континента – в Лондон, Дубай, Бостън и Москва.

Баща му е от Велико Търново, а родителите на майка му са учители в Троян. Затова половината му детство минава в старопрестолния град, а другата половина – в Троян.

Живял е 2 години и в Триполи, Либия, където родителите му са лекари през 1987-88 г. Идва в София 13-годишен, за да учи в първия випуск на възстановения през 1992 г. Американски колеж.

Приемат го в един университет в Щатите, но е пропуснал да прати важен документ за финансова помощ и родителите му трябва да намерят „едни хиляди долари” за следването. Решава да използва вече изкарания приемен изпит за университетите в Щатите, за да се запише в Американския университет в Благоевград. Избира да учи любимата си история.

Към трети курс обаче си дава сметка, че с история човек няма кой знае колко кариерни възможности и завършва успоредно и втора специалност – бизнес администрация.

В последната си година издържа успешно изпита GMAT, валиден за MBA и за няколко магистърски степени, а също и приемен изпит за повечето добри университети в Щатите и Европа. Това му отваря пътя и към „Харвард”.

Кумът на Кирил Петков първо завършва магистратура в университета “Риджънтс” в Лондон с дисертация за консултантските фирми.

После заминава за Дубай, където започва работа точно по това, което е разработвал в дисертацията си – в консултантска компания. Консултира фирми в Оман и Абу Даби, столицата на ОАЕ.

До 2005 г. работи за „Мерцедес” в Дубай. По това време “Мерцедес” е една фирма с “Крайслер” – “Даймлер-Крайслер” и има двайсетина дистрибутори в Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн.

Борислав работи в отдела за логистика, или за преразпределянето на резервни части за автомобилите от Дубай към различни държави.

Междувременно решава да запише втора магистратура и постъпва в “Харвард Бизнес Скул” – факултета за бизнес и стопанско управление, за MBA. От университета му уреждат заем от 120 хиляди долара, които да му стигнат за таксата и за живота в Бостън, Масачузетс.

Завършва през 2007 г. и е приет на работа в голямата консултантска компания “Бостън Кансълтинг груп”. Избира да работи в офиса им в Москва, защото там проектите са били „по-интересни”. Разработва 2 години и половина проекти в Русия, Сърбия, Полша и Индия.

Става шеф продажби и развитие в “Лада имидж”, новосъздадено дъщерно дружество на “Автоваз”, след като през 2008 г. “Рено” купуват голям дял от “Лада”.

В кризата през 2009 г. проектът му е замразен, той е на последен кръг интервюта в голямата финансова компания “Американ Експрес” в Лондон, но получава и друго предложение.

Евгени Ангелов, заместник-министър на икономиката, го кани за заместник-директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Сред като идва на власт правителството на Орешарски, той предпочита да си тръгне. Получава предложение да се върне в консултантската фирма в Русия, но му се иска да остане в България.

С него се свързват няколко много известни бизнесмени от Саудитска Арабия, които искат да направят инвестиционен фонд в България. Те управляват финансите само на 3 богати семейства от Джеда, Саудитска Арабия.

Предлагат Борислав Стефанов да управлява техния фонд в България, с около 15-20 милиона евро. “В рамките на 2 години инвестирахме около 2,5 – 3 милиона евро, което беше доста по-малко от онези 20 милиона, които бяха обещали. Бяха много добронамерени и сърдечни, но стилът им на вземане на решения беше по-бавен от нашия и затова си тръгнах от тях в края на 2016 г.”, разказва Борислав.

От Московския офис на “Бостън Кансълтинг груп” отново канят Стефанов, вече с опита на бивш шеф на БАИ. В една от бившите съветски азиатски републики правителството търси експерт като него, за да създаде агенция за инвестиции като тази в България. И този план пропада, кумът на Кирил Петков остава в България, при управлението на ПП фондът му се връзва за хазната и започва урожай…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече