Близо 100% от всички болни от маймунска шарка са мъже гейове, половината от тях пък имали и СПИН

0

аразата се предава при контакт на кожа в кожа по време на секс, 70% от случаите са в Европа

Близо 100% от всички случаи на маймунска шарка в света са регистрирани при мъже гейове, а 45% от тях още преди това са били инфектирани с вируса на ХИВ. Това сочат данни, публикувани от СЗО и изнесени преди дни от експерта по маймунска шарка на Организацията – Росамунд Люис. Според нея най-застрашени от заразяване са мъжете, които правят секс с други мъже, а съветът ѝ е те да сведат сексуалните си контакти до минимум.

В класическия си стил на либерална организация, който спомогна още в началото на 2020 г. коронавирусът да се разпространи, директорът на СЗО Тедрос Габрейесус заяви, че „вирусът не трябва да се използва, за да се стигматизират хора с определена сексуална ориентация”, въпреки че данните към момента са категорични, че именно те са основно застрашени от заразата.

Така към момента изглежда, че маймунската шарка, която наскоро бе обявена за опасна от СЗО, прилича повече на венерическа болест, отколкото на вирус, който се разпространява масово сред популациите. Ако обаче е венерическа болест, а 98% от случаите са на мъже гейове, възниква проблем. Защото вече са регистрирани няколко случая на заболяването при деца, което задава въпроси за това как точно те са били заразени.

Засега общият брой на заразените по света надхвърля 18 000, разпределени в общо 78 държави, а ако данните на СЗО са релевантни, това означава, че от тях общо около 8000 човека са били вече болни от СПИН. Около 10% от пациентите с маймунска шарка се нуждаят от хоспитализация, за да могат да бъдат наблюдавани директно от лекар и да получават по-силни и по-ефикасни болкоуспокоителни. Болестта обикновено преминава за 2 до 4 седмици.

Интересно е обаче още, че Европа в момента своеобразен „епицентър” на заболеваемостта. Там са регистрирани над 70% от всички случаи.

Маймунската шарка се предава от контакт на кожа в кожа по време на секс, сочат още данните от СЗО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече