Близо 60 млрд. лв. кътаме в банките

0

Българските граждани държим близо 60 млрд. лв. в банките. Последните данни на Българска народна банка (БНБ) към края на ноември 2020 г. сочат, че домакинствата и нетърговските организации, които ги обслужват (НТООД), имат депозити на стойност 59,3 млрд. лв. За година те растат с 8,5 на сто, а на месечна база увеличението е с 8,6%.

Така тенденцията за ръст в спестяванията на домакинствата се запазва и тази година. Логично, това е разбираемо на фона на пандемията, когато доходите на немалко българи намаляха, а други изпитват несигурност дали ще ги запазят. Затова

всеки гледа да спести бели пари за черни дни,

които се надява да не дойдат. Депозитите на неправителствения сектор, където се включват парите на нефинансови и финансови предприятия, както и на домакинствата, са на обща стойност 91,3 млрд. лв. към края на ноември. Това е с 9,7 на сто повече спрямо ноември 2019 г. и с 8,7% спрямо октомври 2020 г. Депозитите на Нефинансови предприятия са 28.5 млрд. лв. (11% ръст за година). При финансовите предприятия показателят расте с 18.4% за година и достига 3.5 млрд. лв..

Данните на централната банка сочат още, че кредитирането в страната продължава да е силно. Кредитите за Домакинства и НТООД са 25.4 млрд. лв. и се увеличават с 6.9% за година. Жилищните кредити са 11,8 млрд. лв., като се запазва тенденцията за

двуцифрен ръст при ипотеките

Към края на ноември този вид заеми расте с 11,8% спрямо 11,9% през предходния месец. Потребителските кредити възлизат на 11,9 млрд. лв. и се увеличават с 5.4% спрямо ноември 2019 г.. Другите кредити, в които влизат такива за обучение и лечение, намаляват с близо 25% и достигат едва 412.4 млн. лв.. Заемите за Нефинансови предприятия нарастват с 2.2% на годишна база и в края на ноември достигат 35.5 млрд. лв., докато тези за финансови предприятия растат с 3,7% и наброяват 4,2 млрд. лв. Очакванията са следващата година тегленето на кредити да продължи, като отбележи 5% ръст.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече