БНБ прогнозира свиване на икономиката през пролетта

0

Българската народна банка (БНБ) прогнозира забавяне на икономическия растеж през първото тримесечие на 2023 г. и дори спад през пролетта. Това става ясно от новия доклад на институцията за развитието на икономиката на България.

Централната банка аргументира очакваното сгъстяване на облаците над българската икономика с влошените перспективи в световен план, включително и в основните търговски партньори на България. Институцията вече очаква влошаване на външното търсене на български стоки и услуги през този период, а предвид високата степен на отвореност на българската икономика и големия дял на износа в БВП може да се

очаква влошаването на външното търсене да се отрази в значителна степен върху реалната икономическа активност в страната.

В допълнение на външните проблеми, съществуват и местни фактори за свиването на износа, като забраната за износ към страни, различни от Украйна, на нефтопродукти от руски петрол, както и планирани ремонтни дейности във важни за износа предприятия в страната.

В банките

Централната банка очаква покачването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и на Европейската централна банка да продължат. Сигналите, че цикълът на затягане на паричната политика ще продължи, са предпоставка за влошаване на условията за финансиране на българското правителство и на частния сектор.

Може да се очаква тенденцията на покачване на лихвените проценти… сравнително бързо да се пренася върху лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в България и съответно да продължи увеличението на лихвите по кредитите и по депозитите в страната през първото тримесечие на 2023 г.“, пише в икономическия доклад на БНБ.

Лихвите в България продължават да растат в началото на 2023 г.

Все пак БНБ изтъква, че повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ се пренася постепенно и плавно върху лихвените проценти по депозитите и кредитите в България.

Това е благодарение на силната конкуренция в банковия сектор и големия обем на привлечения ресурс от финансоовите институции.

Поскъпването на кредитите в България започна от есента и с това растежът на отпуснатите заеми започна постепенно да се забавя. Това се дължи главно на бизнес заемите, чиито лихви първо тръгнаха нагоре.

Роля за забавяне на кредитирането играе и затягане на кредитната политика на банките поради повишена оценка на риска и по-ниска склонност към поемане на риск.

След забавянето на годишния темп на растеж на депозитите на домакинствата през първата половина на 2022 г., тази тенденция е преустановена от началото на третото тримесечие и растежът на депозитите започна да се ускорява благодарение на знаците за вдигане на доходността.

През 2022 г. както фирмите, така и домакинствата продължиха да спестяват предимно в местна валута, като от второто тримесечие на годината се наблюдава известно нарастване на депозитите на бизнеса в чуждестранна валута (главно в евро).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече