Болничен по време на празници: Всичко, което трябва да знаем

0

Идват серия празнични дни, но сте болни или за лош късмет изненадващо се разболявате.

Ще получите ли обезщетение за тези неработни дни и ще има ли прекъсване на болничния ви?

Много е важно да знаете, че НОИ изплаща само работните дни. Тоест когато в месеца има много официални празници, както например е през месец май, ние няма да получим парично обезщетение за тези дни. Същото важи и за събота и неделя. Или иначе казано, болничният през май ще ви излезе крайно нерентабилно.

В разпоредбата на чл. 6, ал. 5 от Наредбата за медицинската експертиза е регламентирано, че неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност.

Не забравяйте също така, че първите 3 дни от болничния се заплащат от работодателя, като обезщетението е частично – ще получите 70 % от брутното си възнаграждение.

Следващите дни от болничния се поемат от общественото осигуряване – 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за общо заболяване и 90% за трудова злополука и професионална болест.

Също ви напомняме, че изплащането на болничните не става веднага. Първо работодателят трябва да подаде данните в НОИ, които от своя страна изплащат обезщетенията за временна неработоспособност по утвърден график.

Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява съответно в амбулаторен лист, медицински протокол на ЛКК или експертно решение.

Необходимо е да се има предвид, че цитираната разпоредба регламентира компетентността на здравните органи за издаване на болнични листове. От посочената разпоредба следва, че е налице нарушение на чл. 13, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, когато са издадени два болнични листове за временна неработоспособност, по единия от които отпускът изтича непосредствено преди почивните или празничните дни, или другия законоустановен отпуск, а по другия болничен лист, макар и първичен, започва непосредствено след тях и сборът от дните в отпуск е повече от 14 дни.

Обръщаме внимание, че дните за временна неработоспособност поради карантина не се включват в 14-те дни непрекъснат отпуск по болест разрешен еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина.

Неправилно е издаден и болничен лист след празничен или почивен ден, когато преди този ден лицето е било във временна неработоспособност със същата диагноза и съответния празничен/почивен ден не е включен в болничния лист.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече