Борисов заяви, че ГЕРБ не може да състави правителство

0

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията не може да състави правителство, тъй като не среща готовност за диалог и в такава обстановка не биха успели и вторият и третият мандат и партиите трябва да се обединят около кабинет от експерти, който да управлява до края на зимата.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 48-ото Народно събрание запазва името си. Десислава Атанасова ще е председател на ПГ. За председател на парламента предлагаме Росен Желязков, за зам.-председател ще предложим Росица Кирилова. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред партийния актив и новоизбраните депутати от партията, цитиран от БГНЕС.

Всички партии се държат като в предизборна обстановка и продължават да обещават неща, които знаят, че няма как да станат. Защо толкова упорито бягат от разговори по конкретни теми, попита Борисов, визирайки „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, от чийто представители се чу, че няма да участват в разговорите, водени от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Бойко Борисов заяви, че без правителство на националното съгласие нищо не може да се случи.

Правителство на малцинството е краен вариант, ако се изчерпат всички варианти, сигурно ще го направим. Това е целта на Асен Василев, защото той знае какво е финансовото състояние на държавата. Днес за пореден път България излиза на финансовите пазари, каза още лидерът на ГЕРБ, който сравни положението в момента с израза: На голяма скорост летим по нанадолнището – дългова спирала.

„Затова те (ПП – бел. ред.) не искат да седнем на масата. За догодина на държавата са ѝ необходими около 15 млрд.“, каза още Борисов.

Според Борисов изходът от кризата е един – разговори.

„Няма смисъл да се говори за първи, втори и трети мандат – това не е честно към хората, не е честно да се губи време, ние да правим правителство на малцинството, което няма да бъде подкрепено, вторите да правят правителство на малцинството, което да не бъде подкрепено и да се надяваме на третия мандат“, продължи Борисов и заяви, че без първите две партии – ГЕРБ и ПП, да поемат някаква отговорност, другите партии са с по 7-8-9-процента.

Няма как да има стабилитет, каза Борисов. Той предложи след откриването на парламента да има няколко дни за преговори.

Без разговори, няма смисъл да продължаваме агонията, а да отиваме на избори. Не искаме държавата да продължи да живее в хаос. Тези, които сме били някакви, се дръпваме назад – експертите да се излъчат и да преодолеем зимата, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се обърна към народните представители от ГЕРБ с предложение: Да предложите на другите политически партии да се приеме един закон, който да удължи действието на този бюджет. Това е единственият изход и служебното правителство, ако се отива на избори, да може да се разплати, да компенсира, пенсии и т.н.

„Вкарвайки нов бюджет, аз отсега ви казвам, че ние ще искаме 30% увеличение на пенсиите и минимум по 30% увеличение на доходите! Щом ще си играем кой може повече да чупи“, заяви Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече