Борисов: Локдаун трябваше да въведат още преди 2 седмици

0

Лидерът на ГЕРБ: Служебният кабинет изпусна златното време за ваксинация през лятото

Локдаун трябваше да въведат още преди 2 седмици. Това коментира лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който отново бе на обиколка из страната. Този път в община Хаджидимово и село Блатска, където преди време се бе скъсала дигата, а сега ремонтът на моста над реката е завършен.

Борисов бе придружен от кмета на Хаджидимово Людмил Терзиев. В града лидерът на ГЕРБ се срещна със симпатизанти и бе посрещнат с питка. Там той провери как е бил изграден физкултурния салон към местното училище, за което кабинетът на ГЕРБ отпуснал пари. Борисов призова пред учителите гражданите да се ваксинират, защото това е единственото спасение от пандемията. „Като се мине над 70 %, вече ще е друго“, каза Борисов. И добави: „Ваксинираме, ваксинираме. И работа“.

Той получи за подарък икона и се пошегува, че не бива да става като президентския съветник Пламен Узунов с торбичките. „За първи път министър на образование стана академик по време на министерстването си в подупечно заведение. Можеше да изчакат. И Краси Вълчев вместо и той едни професор да стане. Тях не ги е срам“, каза Борисов и добави: „Ето Янаки Стоилов БСП си го направи конституционен съдия, за да няма конституционни решения, които да не са в тяхна полза“. Поводът – решението на КС преди дни, че указът на държавния глава Румен Радев за назначаването на Кирил Петков е назаконно. 

Лидерът на ГЕРБ поздрави хората за новия салон, улици, както и моста над река Места. „Това, което съм поел като ангажимент, сме го изпълнили“, каза той. Поздрави и образователния министър Денков, че е успял да стане академик в БАН. „Продължават да си назначават хора независимо, че има 2 седмици до изборите“, възмути се Борисов и отново напомни как правосъдният министър Янаки Стоилов вече е в КС, за да не се допускали повече „грешки“ и такива решения на съда.

Относно казуса с Кирил Петков и изказването му, че не се чувства виновен, Борисов коментира: „Чувството за вина е чувство на отговорност. Тогава виновен трябва да се чувства неговия началник – Румен Радев, който е назначил министър, без право да е такъв. Това го казва КС, не аз. И в затвора да отидеш, никой не казва: Аз съм виновен. За тях законите за другите хора и като пречат – да се сменят“.

Борисов коментира и думите на Мая Манолова и Христо Иванов, че броенето на машинните разписки може да опорочи изборите. Той напомни тезата на ГЕРБ,че софтуерът не е лицензиран и резултатите от машините могат да се фалшифицират. Сега ЦИК е решило да се броят бележките. Според него това не е договаряне. „Не знам защо тогава се правят ревизии. Къде е лошото като минат изборите, СИК да си преброи и дали бележките съответстват на тези от машината. Единственият риск е, от който те се плашат, да не съвпадне със софтуера, който може да е прехвърли към други партии гласове, както стана в чужбина. Сега ако имаше квитанции, за да ги сравним, щеше да излезе далаверата“, каза Борисов. Именно в това се криело сега и недоволството на Манолова и Иванов. По думите му това е само още една сигурност.

Относно възможността за локдаун, Борисов призова на ден да се слагат 50 – 60 000 ваксини на ден, за да се спаси живота на хората. „За една седмица са починали 1000 души, а ние продължаваме да философстваме какво трябва да се направи. Европа и Америка, Русия и Китай го показват всеки ден. След като пандемията отиде на върха, затваряш. Това са нерешителни хора, слаби и лъжливи хора. Толкова бяха непочтени“, каза Борисов и визира културният министър Владислав Минеков, който горял маски по площадите. Коментира и изказването на здравния министър Стойчо Кацаров от по-рано през деня, че при първия локдаун нямало информация за вируса, а сега вече не е така, затова хората трябва да носят маски. Определи го като „уплашен човечец“.  „А ние как управлявахме тогава, бе, Стойчо, когато ти говореше глупости и с Радев блокирахте мерките ни. Тогава ние как се справихме, докато вие горяхте маски. Но Господ е справедлив“, отбеляза Борисов. 

И добави: „Нямате шанс без да затворите. Ако искате оставете така, че хората да измират. Това ще е на ваш гръб“. По думите му за 2 седмици пикът спада.

„И излъгаха народа със зелен сертификат“, каза Борисов и поясни, че с издаването на сертификат само след първата доза е излагане на хората без броня, защото си защитен напълно едва след месец и то след втората доза. Поясни, че би наложил локдаун и то още преди две-три седмици, както и задължителна ваксинация за всички рисковите групи. „Да, щях да загубя изборите, но това е отговорно държавно решение. Това направим Меркел, Макрон, Байдън и Путин“. Обвини властта в безотговорност, които се интересуват само как да си запазят постовете, което струвало хиляди жертви в България. „Негодникът отива и ме дава на прокурор, защото съм издал, че ваксината е с удължен срок на годност“, каза още лидерът на ГЕРБ по адрес на Кацаров, вместо сега като юрмук да са заедно срещу вируса и всички да призовават да се ваксинира.

„Сега търсят някой друг да каже правилното решение, а след това да кажат: Борисов каза, че трябва локдаун“, поясни лидерът на ГЕРБ. Той изтъкна, че болниците са препълнени, а медиците уморени, защото няма ефективни мерки и не получават пари. Даде да се разбере, че е готов да излезе на дебат с Румен Радев по всяко време, но целта не е всеки да се прави на бабаит. „Какво ще ми каже. Колко е цената на тока?“, попита той и разкритикува властта, че няма мерки за подкрепа на бизнеса, който изнемогвал. „Дадохме им модел, не искат да го ползват. Кое е по-добре, от когато управлявахме ние?“, попита още лидерът на ГЕРБ и напомни, че всички са получавали пари – медици, полицаи, бизнеса.

„Кажете какво искате от нас, за да го направим и да вземете правилното решение. Когато аз взимах решение, Радев ми се подиграваше от Шипка, че няма вирус“, каза Борисов. И повтори: „Локдаун трябваше да въведат още преди 2 седмици“. Според него властите сега „лъжат“ и родителите за тестовете в училищата и попита какво става, ако дете се окаже болно и дали другите ще бъдат карантинирани. „Над 100 мнл. лв откраднаха само от разликите на цената на тока“, каза още лидерът на ГЕРБ и се зае да разписва картички на симпатизантите. „Тъкмо реша да се пенсионирам и аз и… те пак ни връщат“, сподели той на свой симпатизант, който каза, че вече е пенсионер.

Следващата спирка бе болницата в Гоце Делчев, където поясни, че този път за вота в листите имат доста лекари и даде пример с бившия шеф на „Пирогов“ Асен Балтов. В лечебното заведението вече работи кардиологията, вместо пациентите да се водят към Благоевград. „Изпуснаха златното време за ваксинация. Трябваше август – септември да сме приключили“, каза Борисов ,като изтъкна мерките, които те са направили в началото на пандемията. „Сега се самозалъгват със зелен сертификат“, добави лидерът на ГЕРБ. „Вирусът не гледа имаш ли зелен сертификат или не – фалшив или не“, каза още той.

Третата спирка бе село Баня край Благоевград.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече