Борисов: При нас за няколко стотинки – протести, а сега нафтата е 3,50 лв.

0

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира част от болезнените теми на обществото – високите цени на газа, бензина, тока, парното, хранителните стоки, в Стара Загора.

„Искам да съм благ. Но вижте – по магистралите няма мантинели, година и нещо – една лъжица асфалт не е сложена. Но уважаемите медии не ходят да снимат. А ни казват, че се заяждаме. Но до този момент 1 кг жито не са купили. Аз не се заяждам. Но това беше страхотен пиар преди няколко месеца“, заяви той.

Според него управляващите рушали инфраструктурата, образованието, иновациите.

„Пътят до Белград щяхме да го открием до Нова година, сега е опасен. Най-сложната отсечка – мостът на Драгоман, пробихме скалите. Сега трябваше да асфалтират и да маркират. И това пропадна. Но да не излезе, че се заяждам. Те вече нищо не могат да направят. Те загубиха година и половина златно време“, атакува бившият премиер.

И допълни, че до 2-3 години „колите ще подхвръкват по магистралите като по мини“.

Борисов заяви, че държавните разходи излизали извън контрол и това го казвала еврокомисията.

„Енергийната криза, някои от мерките, които правителството финансира, не се знае за кого са. Искаш да дадеш 25 стотинки за литър бензин – мярка, която никой не знае как ще стане и чии джобове ще напълни. Но грижливо водещите на съботно-неделните предавания наричат мерките на правителството. Един въпрос няма как ще стане това. И като днес знаят, че ще им връщат стотинките, горивото отиде на 3.50 лева. Каква мярка е това. Тези, които работят ще изкарат кризата. Къде е логиката да даваме помощ на хората с парно, а тези от крайните квартали дето нямат, няма да даваме“, попита Борисов.

Той атакува и по темата за актуализиране на бюджета.

Това означаава свръх дефицит и че септември ще има наказателна процедура срещу България. Актуализацията на бюджета не включва намаляване на дефицита, а увеличаване на публичните разходи. Това е първия картон. Втория картон са рекордните 405 бележки на слабостите на правителството – 57 страници забележки в земеделието, където уважаваният от мен министър госпожа Нинова твърди, че е най-добрият министър, каза още той.

„Имаше „Арабска пролет“. Но ние се справихме. Сега всяко нещо се обяснява с войната. Тя войната в коя сфера ни пречи? И понеже сме в Стара Загора – въглищата нали са си ваши, не ги докарвате от Украйна или Русия – ваши са си. А миньорите чии са – ваши. А тези, които работят в тецовете – пак са си ваши. Е кое ви кара да вдигат цената на тока? Каква война, какви международни пазари?“, коментира Бойко Борисов.

Той изтъкна, че за разлика от другите кризи, България има предимство в тази – защото енергоизточниците са български. Но българският данъкоплатец ще „поеме комисионните на тези, които ще докарат газ“.

„Но какво ще правим юли, август, септември? Трябват ни 20 кораба. До края на годината трябва да си подготвил алтернативните доставчици. Отиваш до Египет и Катар, до Гърция и Турция – гарантираш си бизнеса и тогава чак казваш на „Газпром“: „Довиждане“. Това ни тревожи. При нас нито газът  щеше да се вдигне, нито токът, нито щеше да има такава драстична инфлация. Намаляването на ДДС-то няма да им донесе нищо друго, освен по-малко приходи. Сега същото е с хляба. Излизат с едни гръмки приказки – как за хората щяло да има хляб. Само че хората са мислещи“, каза Борисов.

„При нас няколко стотинки разлика изкарваха протести. А сега да се подиграват тия, че след като направиха 3,50 нафтата, ще ти върнат после 25 стотинки! Какво прави градският транспорт? По-лошото – заводи, няма да им казваме имената, щото на другия ден те пращат ГДБОП, НЕК и погребалните агенции накрая“, заяви той.

„Вот на недоверие няма да мине, защото тия партии се държат само от кражбата. Вярно, на едните им се паднали само дробчетата и карантийките, но другите, блажните неща са ги взели другите партии“, добави Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече