Боршош става министър на културата?

0

Името на Мирослав Боршош се спряга усилено като бъдещ министър на културата след ротацията в началото на март. Няколко източника на Lupa.bg от политическите среди потвърдиха информацията, че на мястото на недоразумението Кръстьо Кръстев, ще бъде назначен опитния доскорошен зам-кмет на София, бивш театрален и кино продуцент и директор на НДК.

Както вече е известно, поне четирима министри ще бъдат сменени при ротацията на „сглобката“. Един от тях със сигурност е най-голямата дупка в правителството – Кръстьо Кръстев, който дойде сякаш от нищото. Най-некомпететният министър на културата в историята на България след Атанас Атанасов (Просто Наско) не направи абсолютно нищо за повече от половин година, откакто е на поста. Кръстев, който е бивш директор на Пловдивския театър, дори не обели дума при декларирането на рекордно ниския бюджет за култураминалото лято.

Настоящият министър на културата Кръстьо Кръстев е недолюбват от арт гилдията у нас. Той е и най-неразпознаваемото лице на правителството

Според източници на Lupa.bg, той даже не се е опитал да защити дейците на културата и да поиска повече пари от финансовия министър Асен Василев, а примиренчески се е съгласил процента за култура да е в унизителния размер от 0,4%. След като се вдигна шум и много артдейци изригнаха от възмущение, в крайна сметка в бюджета за 2024 г. за изкуствата са отделени доста повече пари. Заслугата за това обаче е изцяло на премиера акад. Николай Денков, който изрично го поискал, а не Кръстев, твърдят още източниците ни от (не)коалицията.

Затова сега изричното желание на всички коалиционни партньори, дори на неформалния – ДПС, е Кръстьо Кръстев да си иде под Тепетата „по живо, по здраво“. И тъй като Министерството на културата е от квотата на ГЕРБ, те ще предложат новия министър. Имало 3 варианта, като засега се очертава поста да заеме Мирослав Боршош, който без съмнение има сериозен опит и е уважаван от дейците на културата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече