Бракониери са убили край Харманли застрашен черен лешояд

0

Черен лешояд е убит от бракониери край Харманли, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Това е пореден случай, при който птица от застрашен вид става жертва на бракониери, а до сега няма санкционирани за тези случаи. 

Черният лешояд, жертва на бракониерие, една от освободените в природата през ноември птици. Тя е от програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи, изпълнявана от Българско дружество за защита на птиците, Фондация „По-диви Родопи“ и испанска природозащитна организация. След шестмесечна адаптация на свобода са пуснати 13 черни лешояда, маркирани с орнитологични пръстени и GPS предаватели, с които в реално време се проследява тяхното движение. 

Две седмици след установяването на единия от лешоядите край Харманли, той е убит през нощта от бракониери, ловуващи на фарове с незаконни термални прицели. Природозащитниците припомнят, че независимо от подаваните сигнали в полицията, до момента у нас нямаразкрито нито едно престъпление, свързано с незаконен разстрел на защитени птици, а само през последните две години има няколко такива случая, между тях и отстрел на царски орел

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече