Броят на децата с диабет се увеличава шокиращо бързо

0

Броят младежите с диабет в световен мащаб почти се е удвоил от 2001 г. до 2017 г., сочи изследване, публикувано в медицинското списание JAMA Network Open. Изследването обхваща юноши от цял свят, като в САЩ тенденцията за разпространяване на заболяването е най-видима.

Според документа в периода от 2001 до 2017 г. броят на жителите на САЩ на възраст от 10 до 19 години с диабет тип 2 се е увеличил с 95,3%.

Броят на подрастващите с диабет тип 1 се е увеличил с 45,1% за същия период. Най-голямото увеличение на диабетиците сред тийнейджърите до 19-годишна възраст е сред афроамериканците и латиноамериканците.

„Увеличаването на заболеваемостта от диабет тип 2 може да се дължи на нарастващия процент на затлъстяване в детска възраст, въздействието на затлъстяването и диабета при майката по време на бременност„, казва ръководителят на изследването Джийн Лорънс, цитиран от Ройтерс.

Според американските здравни власти в Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), всеки десети жител на страната (10,5%) има диабет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече