БСК: Има дискриминация при отпускането на помощи на фирми

0

Българската стопанска камара настоява за равнопоставеност на предприятията при отпускането на помощ за месеците, в които са затворени заради пандемията.

Това става ясно от становище на камарата, изпратено до председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. То се отнася до промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение.

Според стопанската камара микро, малките и средни предприятия, които са учредени през миналата година, са поставени в дискриминационно отношение спрямо тези, които са работили през 2019 г.

Сегашната формулировка на текстовете гласи, че предприятията, учредени през 2020 г., имат право на помощ на базата на оборота им от един месец, докато при останалите – за месеците от съответния период на миналата година.

Така ако едно предприятие, регистрирано през 2020 г., е имало месечен оборот от 50 000 лева, има право на компенсация от 20% – т.е. 10 000 лева, категорични са от камарата.

Ако друго предприятие за три месеца през 2019 г., когато първото не е било учредено, е направило оборот от 50 000 лева или сумарно – 150 000 лева за трите месеца, неговата компенсация е 30 000 лева, подчертават от камарата.

От бизнес организацията настояват текстовете в закона да се редактират по начин, който не създава дискриминационни условия при компенсирането на бизнеса в условията на пандемия от Covid-19.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече