БСП към министър Велкова: Изхарчени ли са пари от ПВУ незаконно?

0

 „Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост са изключително важни. Законите, които трябва да приемем, за да може България да се модернизира чрез тези средства, не да ги усвои, а да се модернизира – това е много важен въпрос.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на изслушването на служебния министър на финансите Росица Велкова. Изслушването е по искане на групата на БСП и е свързано с изпълнението на бюджетните приходи и разходи и състоянието на фискалния резерв към момента.

От парламентарната трибуна лидерът на социалистите се обърна към министър Велкова: „Г-жо министър, току-що в изявлението си влязохте в тежко противоречие с президента Радев, който Ви е назначил. Вие заявихте, че по силата на закона  Министерски съвет не може да използва средствата от Сребърния фонд и от Плана за възстановяване и устойчивост, а ето какво каза президентът Радев по време на последните консултации: „Служебното правителство, от което се очакваше да прави само избори, успя да внесе и да договори по Плана за възстановяване и устойчивост. Миналата година ние получихме първия транш.” Първият транш е 2.7 млрд. лв. И президентът уточнява: „Този транш, обаче, отиде за социални плащания. Сега задачата е още по-тежка, защото те трябва да се извадят и да се вкарат на ново в инвестиции за модернизация на страната, където им е мястото.”

След изнесените данни Корнелия Нинова се обърна към министър Велкова и я попита кой лъже – тя или президентът. „Той казва, че първият транш е изразходен за социални плащания, Вие казвате, че законът забранява на Министерски съвет тези пари да ги пипа. Кое от двете е истина? Защото е много важно. Това би било част от този голям дефицит, който са заложили“, заяви тя и попита, ако тези средства наистистина са изхарчени не по предназначение, каква би била европейската реакция. „Ами ако ги загубим тези пари? Ами ако искат да ги върнем? И защо тези пари харчите при тези увеличени приходи, които отчитате тук във всички данъчни пера – и от акцизи, и от социални осигуровки?, попита още лидерът на социалистите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече