България е на водещо място при домашното насилие в ЕС

0

Броят на жертвите на домашно насилие в България е по-висок от средния в Европейския съюз, стана ясно от провела се онлайн дискусия по темата, в която участваха представители на Световната здравна организация за България, специалисти и омбудсманът Диана Ковачева. 

Те предлагат промени в Закона за защита от домашното насилие, които да защитят в по-голяма степен жертвата, но да помогнат и на насилника. Такава теза застъпват  и от неправителствената организация “Сдружение “Алианс за защита от насилие, основано на пола.”

Друга голяма промяна, която се подготвя е създаването на Национална комисия за превенция и защита от домашно насилие. Тя е предвидена като междуведомствен орган, с участие на множество министри, омбудсмана и неправителствени организации.

Предвижда се също увеличаване и на  срока, в който жертвата може да подаде молба до съда, като се планира, той да бъде удължен от един на три месеца.

Мисли се също и за възможност защита по този закон да получат и лица, които са в ролята на жертва или насилник, без да живеят заедно или да имат общо дете. Омбудсманът Диана Ковачева настоява измененията да бъдат гледани от настоящия парламент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече