България загубила $10 млн. от забавена ратификация на договор със САЩ

0

Парите за първите изтребители Ф-16 не са били преведени по сметка на Федералния резерв на САЩ. А заради това страната ни е загубила пари от лихви в размер на 10 млн. долара. Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Договорът за първите осем самолета е от 2019 г. България плати накуп около 2,2 млрд. лева за 8 машини, но до реалния старт на изработката им парите трябваше да са по сметка на Федералния резерв, която да носи доходност.

Според него това е недопустимо, ако страната ни се „бори за всеки лев“ за модернизацията.

Димитър Стоянов обясни, че вина за това имала политическата обстановка. 

„Най-вероятна причина според мен са избори, парламент, избори, парламент и липса на технологично време да се разгледат така внесените документи в Народното събрание.“

Решение на правителството от януари 2020 г. посочва, че част от парите в сметката на федералния резерв ще носят нетна доходност до около 1,5 на сто. Едва през септември 2021 г. обаче правителството взема решение да предложи на парламента договора за ратификация.

„При условие че се борим за всеки един лев, всяка една стотинка, за да има възможност българската армия да направи крачка напред в модернизацията си, считам, че това не е допустимо“, каза с днешна дата служебният министър Димитър Стоянов.

И изрази надежда с неговия екип да подготвят наново цялата документация, за да може следващият парламент да ратифицира договора за сметката.

Парите в момента са в доверителен фонд.

Министерството е помолило за отсрочка до 15 декември за одобрение на вторите осем изтребителя Ф-16.

До средата на 2023 г. МиГ-29 могат да носят бойно дежурство. Затова се търсят вариантите за ремонт на двигатели в Полша или да използваме самолети на лизинг.

Служебният отбранителен министър ще поиска и промяна в закона, за да отпаднат ограниченията при сключването на сделки за въоръжение. Според правилата сега сделките над 50 млн. лева минават през одобрението на Министерския съвет, а тези над 100 млн. лева през Народното събрание.

За всички идеи дотук обаче ще трябва ново редовно правителство и парламент. Служебният екип на министерството изрази желание за синхронно движение на всички модернизационни проекти. Като най-спешно беше определено придобиването на нови бойни машини за Сухопътните войски, с които да се формира батальонна бойна група. За да има пари за армията, предложението на служебния кабинет ще е още през 2023 година да бъдат отделени 2% от БВП за отбрана, или 140 млн. лева допълнително.

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов каза, че наред с големите проекти армията вече е обявила обществена поръчка за безпилотни летателни апарати. Работи се и за придобиване на 155-милиметрови гаубици и системи за залпов огън от типа на американските „ХайМарс“, които се ползват в Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече