България иска Брюксел да й изкупи рестото от Covid ваксините

0

България, Полша, Литва и Унгария настояват за предоговаряне на условията за доставки на ваксините срещу COVID-19 на „Пфайзер“, се посочва в общо изявление на здравните им министри, цитирано от кореспондента на БТА в Брюксел.

Според съобщението те са връчили позицията си на съвета на здравните министри от ЕС, който заседава във вторник в Брюксел.

Според четиримата здравни министри Еврокомисията „трябва да потърси възможности за по-нататъшни преговори, особено за плащанията за неполучени доставки, за намаляване на броя на договорените дози или сама да поеме инициативата и да купи излишъците, за да ги дари на нуждаещи се региони“.

„Призоваваме ЕК, когато действа от наше име, да договори нова, по-справедлива сделка в обществен интерес“, се посочва в изявлението, в което се обяснява, че „това налага значително намаляване на броя на дозите въз основа на количествата, необходими на държавите“.

„Не сме съгласни с нежелани доставки, които надвишават нуждите на държавите“, се допълва в изявлението, цитирано от БТА.

В позицията се изразява загриженост от направените предложения за ново допълнение към споразумението за доставки на ваксината от „Пфайзер“/“Бионтех“, с чиито производител ЕС има договор за 2022-2023 г. за осигуряване на до 1.8 млрд. дози.

Според четиримата министри тези предложения не представляват окончателно и справедливо решение на проблемите с излишъка от ваксини и не отговарят на нуждите на здравните системи и на гражданите, както и на финансовите интереси на държавите в ЕС, съобщава БТА.

„Като отчитат това, че някои страни желаят да получат всички договорени дози, министрите отбелязват, че противопоставянето им на предложенията няма да засегне останалите европейски страни“, се казва в позицията на четирите държави.

Отправя се призив и към фирмата производител на ваксината „да поеме своята отговорност към гражданите на ЕС и да действа добросъвестно за решение, справедливо за всички, в името на общото благо, не само на бизнес интереса“.

Текстът на внесената позиция се различава от предварителната заявка на българския здравен министър Асен Меджидиев, че ще поиска прекратяване на договора за внос на ваксини за COVID-19, както и на заканата му, че повече няма да плаща на „Пфайзер“ за доставяните в България дози по договора с Европейската комисия.

Меджидиев заяви в началото на март, че смята ваксините за неефективни срещу новите варианти на COVID-19 и затова вече ненужни за българската здравна система.

Това твърдение беше опровергано от говорител на Европейската комисия, който увери, че одобрените от ЕС ваксини работят за превенция на тежкото протичане на инфекцията и на смърт от усложненията в следствие на коронавирусната инфекция.

Говорителят на Еврокомисията каза миналата седмица, че институцията вече преговаря с производителя за сроковете на доставките на ваксините с производителя „Пфайзер“, за да отговори на новите потребности на държавите. В същото време той посочи, че Европейската комисия не е получавала мандат от държавите членки да търси прекъсване на договорите за доставки и напомни, че не спазването им е свързано с финансови компенсации.

Не се очаква здравните министри от ЕС да вземат във вторник решение във връзка с позицията, внесена във вторник от България, Унгария, Полша и Литва.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече