България купува 2 000 000 ваксини „Янсен“

1

България да участва в предприемането на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV. Това решение, взето от правителството, получи одобрението на Народното събрание.

При Предварителното споразумение (с Janssen Pharmaceutica) е заложено разпределение на 200 000 000 дози, както следва — за всяка държава членка е предвидено пропорционално разпределение на базата на индекс, отразяващ процент на населението на съответната държава спрямо общото население на ЕС.

От официалните данни в Евростат за 2020 г. за България този индекс е 1,55 – т.е. за нас са предвидени 1,55% от 200 милиона дози или З 100 000.

От държавите членки беше постигнато съгласие да бъдат предоставени за закупуване от Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия на част от общото количество.

След допълнителни уточнения с Европейската комисия и кралство Швеция като координатор на процеса на разпределение на количествата между държавите членки беше постигнато съгласие за намаляване на количеството за България на 2 милиона дози.

Доставката на ваксини за Република България от производителя Janssen Pharmaceutica NV ще се реализира чрез Споразумение за подпомагане на препродажбата от и между Република България и кралство Швеция и Janssen Pharmaceutica NV за целите на закупуването и доставката на ваксина срещу COVlD — 19 за България и чрез Споразумение между кралство Швеция и Република България за препродажба на ваксина срещу COVlD — 19, разработена от Janssen Pharmaceutica NV.

1 Коментар
  1. Veselin Ivanov казва

    Щом лекарите отказват да се ваксинират…И с право…Covid19 и всичко около него стана Медийна звезда…Нито имам доверие на ваксините,нито на държавите…Не Нам…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече