България не е свободна от чумата по дребните преживни животни

0

България все още не е държава, която е свободна от чумата по дребните преживни животни и към момента е вписана във всички регистри на Европейската комисия с този статут.

Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол. Наложени са забрани и ограничения за вноса на агнешко месо от България в Северна Македония, Турция, Казахстан, Украйна и Руската федерация.

    През периода юни-юли 2018 г. са потвърдени общо 7 огнища на чума по дребните преживни животни – 6 в община Болярово и едно в района на Бургас.

Окончателният доклад от 16 май 2019 г. от Референтната лаборатория на Европейския съюз за чума по дребните преживни животни потвърждава, че през 2018 г. и с е имало болни кози и овце.

    Като най-вероятна причина за заболяването пък е посочен нелегалния внос на заразени животни от Турция.

Танева беше категорична, че здравните власти са приложили всички задължителни мерки, изисквани от националното и международното законодателство, с цел опазване здравето на животните и гарантиране на свободната търговия. Освен това всички решения на Българската агенция по безопасност на храните са били регулярно обсъждани в ЕК.

„По граничните райони на страна се изпълнява програма за предпазни мерки срещу трансграничните заболявания по животните през 2019 – 2021 г.”, поясни земеделският министър. В отговор на изказването й обаче зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП я обвини, че върви по стъпките на бившия ресорен министър Румен Порожанов. Той постави под въпрос и възстановяването на регистрацията на стадото на Ана Петрова от Болярово, за което се предполагаше, че е носител на болестта. Министър Танева обобщи, че Решението на Върховния административен съд е изпълнено и животновъдният обект на Ана Петрова от Болярово активен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече