Бюджетната комисия: Увеличението на пенсиите да е от 25 декември, а не от 1 октомври

0

Народното събрание не успя днес да приеме окончателно актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

След часове спорове, консултации и разместване на точките в дневния ред на пленарното заседание окончателното гласуване беше отложено. Стигна се до извънредно заседание на бюджетната комисия, която реши, че увеличението на пенсиите ще влезе в сила от 25 декември, а не от 1 октомври. Минималната ще бъде 370, а максималната 1500 лева. Добавката от 120 лева ще се получава октомври, ноември и декември.

Предварителната заявка беше, че днес трябва да бъдат приети финалните текстове от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, които да установят сроковете, от които в сила да влязат добавките за пенсионерите и увеличението на пенсиите и обезщетенията за майките на деца до 2 години.

Тези текстове бяха определени от министъра на финансите Асен Василев като взаимоизключващи се и взривяващи бюджета.

Пренареждане на дневния ред трябваше да осигури време за намиране на компромисно решение.

То беше обявено от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански в ранния следобед:

 „От 1 октомври 2021 г. да влязат в сила разпоредбите относно антикризисната мярка от 120 лв. добавка за всяка една пенсия до края на 2021 година, както и обезщетения за гледане на дете до 2 години в размер на 650 лв. От 25 декември  минималната пенсия се увеличава на 370, а максималната на 1 500, както и преизчисляването на пенсиите на база действителен стаж с коефициент 1,35“, но не срещна подкрепа и след ново близо двучасово прекъсване на заседанието Каримански предложи извънредно заседание на бюджетната комисия, за да се стигне до разбирателство.

От ГЕРБ и БСП възразиха. Тома Биков:

„В момента правим първата крачка към финансова криза на държавата“.

Решаваща се оказа подкрепата на ДПС. Йордан Цонев:

„Да се проведе бюджетна комисия, не защото е забъркана каша. Няма никаква колизия между отделните текстове“.

В крайна сметка пленарното заседание беше прекъснато и бюджетната комисия беше свикана.

На извънредното си заседание комисията одобри предложението увеличението на пенсиите да влезе в сила от 25 декември, а не от 1 октомври.

За месеците октомври, ноември и декември пенсионерите ще получават по 120 лева добавка към пенсиите си, но няма да има преизчисляване на пенсиите.

Това практически означава, че ако един пенсионер в момента получава минимална пенсия от 300 лева, то през октомври ноември и декември ще получава по 420 лева месечно, а за септември ще получи своите 300 лева и 50-левовата добавка, която вече е гласувана от правителството.

Осъвременяването на пенсиите с 21,5% средно ще бъде от 25 декември, а това от своя страна означава, че то ще се случи при януарските пенсии догодина. За тях вече ще е валидна и социалната добавка до линията на бедност, която да догодина е 413 лева.

Служебният министър на финансите Асен Василев обясни, че с такъв вариант ще са необходими 115 милиона лева от бюджета, които могат да бъдат поети от него. Кумулативният вариант, който бе отхвърлен, а именно – всички увеличения да бъдат 1 октомври, би стоварил върху хазната нови 571 млн. лева, които няма откъде да се намерят.

Датата 25 декември не е избрана случайно, а заради това, че ще осигури наистина покачване на пенсиите от 1 януари. Причината е, че опасението, че може да няма бюджет за догодина, което означава, че ако се стигне до такъв вариант, ще важи старият бюджет. В такъв параметрите, които са гласувани в тазгодишния бюджет след неговата актуализация, ще останат валидни и за догодина, припомни Асен Василев.

Още един важен акцент, свързан с майчинството: Бюджетната комисия потвърди, че то ще бъде 650 лева между първата и втората година за отглеждане на дете.

На второ четене окончателните текстове на закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване трябва да бъдат потвърдени утре в пленарната зала.

БСП няма да отстъпи от добавките от 120 лева за пенсионерите и преизчисляването на пенсиите. Двете заедно са абсолютно възможни.

Социалистите няма да отстъпят и от увеличаването на майчинските до 650 лева. Това заяви Корнелия Нинова на брифинг в парламента днес.

Нинова нарече несъстоятелен аргумента, че с приемането и на добавките, и на преизчисляването на пенсиите ще бъде взривен бюджетът. Според нея това е манипулация на общественото мнение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече