Бюджет 2021 е обнародван в Държавен вестник + промените в Закона за ДДС

0

Държавният бюджет за 2021 година е обнародван в „Държавен вестник”. Публикувани са и промените в Закона за ДДС, с което ключовите закони за финансовата рамка за догодина вече са обнародвани, пише БГНЕС.

Над 5,48 милиарда лева дефицит очаква хазната ни през 2021 година, както е заложено в обнародвания днес в „Държавен вестник“ бюджет. Осигуряват се повече пари за редица сфери, най-големите от които са социалните дейности, здравеопазването и образованието, припомня БНР.

Още през октомври, когато бе представен проектът на документа, финансовият министър Кирил Ананиев го определи като „антипандемичен”, тъй като, ако изключим сериозните харчове за овладяване на пандемията от Covid-19 и съпътстващата я икономическа криза, фискалната позиция на страната ни би била много по-добра.

С Бюджет 2021 за трети път се актуализира и тазгодишната финансова рамка, чиито промени се наложиха заради пандемията от коронавирус. И през 2020 година фискът ще завърши на минус.

Бюджетите на държавното обществено осигуряване и здравната каса бяха обнародвани миналата седмица, но държавният бюджет се забави заради казуса с бързите кредити и ветото на президента Румен Радев върху двойното оскъпяване на главницата при просрочие.

Правната колизия около текстовете бе преодоляна, според управляващите от ГЕРБ и забавена във времето, според опозицията от БСП.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече