Ваксинират деца над 5 г. в САЩ

0

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подкрепи широката употреба на ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер/Байонтек за деца на възраст между 5 и 11 г., предадоха информационните агенции, цитирани от БТА. Първите дози може да бъдат поставени още днес.

Съветниците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията по-рано единодушно подкрепиха ваксинацията в тази възрастова група, като посочиха, че ползите значително превишават рисковете. Голяма част от техните дискусии се фокусираха върху редките случаи на възпаления на сърцето, които бяха свързани с ваксинацията, особено при млади мъже.
Още в петък Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за спешна употреба на ваксината за деца на възраст между 5 и 11 години. Агенцията разреши 10-микрограмова доза от ваксината за по-малките деца. Оригиналната доза, която се поставя на децата на 12 години и по-големите е 30 микрограма, напомня Ройтерс.
„Ние знаем, че милиони родители нямат търпение да ваксинират децата си и с това решение сега препоръчваме около 28 милиона деца да получат ваксина срещу COVID-19“, заяви директорката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски. Тя отбеляза, че хоспитализациите на деца са се увеличили при последната вълна на пандемията, дължаща се na Делта варианта на вируса.
Американският президент Джо Байдън описа решението като повратна точка в борбата срещу пандемията. В изявление Байдън посочи, че ваксинационната програма ще се засили през следващите дни и напълно ще се разгърне в седмицата от 8 ноември.
Пфайзер и Байонтек съобщиха, че тяхната ваксина е показала 90,7 процента ефективност при клиничните изпитания сред деца на възраст между 5 и 11 години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече