Валентина Маджарова е новият ръководител на спецпрокуратурата

0

Валентина Маджарова е новият титулярен ръководител на първоинстанционната Специализирана прокуратура. При гласуването в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) тя получи 7 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“.

В гласуването не участва главният прокурор Иван Гешев, който по същото време беше на работен форум в резиденция „Бояна“ на главните прокурори на Балканските държави на тема „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона“.

Валентина Маджарова заяви, че, ако се окаже, че политици са били подслушвани по искане на спецобвинители, ще подаде оставка.

Декларацията си тя направи по време на изслушването си в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и в отговор на въпрос на протестиращите пред сградата на Съвета представители на Гражданското сдружение БОЕЦ.

„Темата СРС-та е чувствителна тема, трябва изключително стриктно, конфиденциално да се прилага. Не мисля, че който и да е прокурор от специализираната прокуратура е нарушил закона“, каза тя.

Маджарова припомни, че твърденията за подслушване на опозиционни политици се проверяват от ДАНС и Бюрото за контрол на СРС.

На друг въпрос на БОЕЦ – трябва ли да бъде засилена отчетността над главния прокурор, новият ръководител на спецпрокуратурата отговори, че в тези времена това би било уместно.

„Все пак мисля, че е редно да предоставим тази възможност на мъдрия законодател – той да реши кога е уместно, кога е целесъобразно колко и доколко да се отчита главният прокурор“.

По време на избора на Маджарова, която беше единствен кандидат, пред сградата на ВСС имаше протест на Гражданско сдружение БОЕЦ. 

Една от обсъжданите новини на него е поисканата оставка на членовете на Съвета от Съюза съдиите в България.

„Днес всички станахме свидетели на един безпрецедентен акт на съдиите в България, които доста аргументирано заявиха ясно, че този ВСС е изцяло изчерпал доверието на обществото. Оставка“, каза оратор на протеста.Протестът пред ВСС е организиран от Гражданското сдружениеПротестът пред ВСС е организиран от Гражданското сдружение

„Тук съм единствено заради редовите прокурори, следователи и служители, на които искам да благодаря за работата, която вършат ежедневно в една трудна среда“ с тези думи мотивира участието си в процедурата Маджарова.

Позицията е вакантна от миналия май, когато оставка – по лични причини – подаде Димитър Франтишек. Оттогава се смениха няколко временни ръководители, а поради липса на кандидати се провали една процедура.

От началото на създаването на първоинстанционната спецпрокуратура нито един неин административен ръководител не е изкарал пълен мандат, включително и настоящият главен прокурор Иван Гешев, който също я оглавяваше за кратко.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече