Вандали раниха две момичета след замеряне на влак с камъни

0

„Този вирус е много различен. Големият мит, че той е продукт на човешка ръка, е пълна небивалица. Човек не може да направи такъв вирус, защото той е единственият коронавирус от класа си, в който шиповият протеин има две независими форми. Едната ни заразява, другата ни разболява. Само природата може да създаде такова гениално творение”, обясни в ефира на „Събуди се“ доц. д-р Борислав Борисов – председател на Българска асоциация по клинични проучвания.

Вчера у нас пристигнаха първите 28 000 дози от ваксината AstraZeneca. Междувременно стана ясно, че тя е ефикасна срещу британския щам. Но страни като Германия, Норвегия, Дания, Швейцария се отказаха да я използват за хора над 65-годишна възраст.

    „Всяка страна членка на ЕС има правомощията да въведе национални рамки за прилагането на ваксини. Трите ваксини, които имаме, са минали всички клинични изпитвания. Първият мит, който трябва да се разсее, е, че те са разрешени бърз и с недостатъчно данни. Това, че бяха разрешени много бързо, се дължи на мобилизацията”, заяви той.

Доц. Борисов обясни също, че всеки медикамент може да даде странични реакции. За сега обаче данните от първите две ваксини показват нисък брой на хора с нежелани реакции. Главно те са алергични реакции при хора, които и преди са имали алергии.

„Има предупреждение в разрешението за употреба на какъв етап да бъдат поставени ваксините, но те следват принципа на образуване на антитела при преболедувалите. За това се изчакват няколко седмици от боледуването. Според мен има значение това, че не са единични случаите на повторно заразяване. Не можем да бъдем сигурни, че един преболедувал не може да се зарази след няколко месеца”, смята той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече