Васил Данов: България остана единствената, отказваща военна помощ на Украйна

0

„България остана единствената държава, която открито отказва да помага с военни средства на приятелска Украйна. Шизофреничната поза на правителството, на някои парламентарни партии и на президента ни постави в редицата на идиотите в ЕС и НАТО. … Този мним неутралитет на страната ни е всъщност подкрепа за агресора Русия„.  

Това каза пред БНР военният журналист и експерт Васил Данов, о.р. капитан I ранг, член на Атлантическия съвет на България.

Той коментира военната обстановка в момента в Украйна като „оперативна пауза“:

„И двете страни презареждат батериите. Руската армия докарва допълнителни сили и средства и се подготвя за решаващ щурм. … Докарват се войски от Тихоокеанския флот на Русия. Това говори за изтощение на ресурси и главно на човешкия капитал, с който разполага Путин и Генералния щаб на руските въоръжени сили“.

Според Васил Данов моментната пауза би могла да бъде използвана за ефикасни преговори, стига двете страни и главно агресорът да го желае.

Руската страна няма да тръгне на истински преговори, защото не е постигнала нито една от целите на агресивната си война. Засега минималната цел е, ако падне Мариупол, да се осъществи сухопътен коридор между Крим и Донбас, Украйна да бъде отрязана от Азовско море и това да бъде обявено като една малка победа на Путин и неговата клика“, коментира военният журналист. 

О.р. капитан I ранг Данов посочи, че конфликтът се интернационализира и „Украйна започва да прилича на Испания от гражданската война, когато двата блока – единият – на Хитлер и Мусолини и другият – на Сталин – си дават среща в навечерието на Втората световна война и там загиват десетки хиляди хора от цяла Европа, воювайки от двете страни на фронтовата линия“:

„В момента Путин силно притиска Лукашенко (президент на Беларус – б.р.) да вкара твоите войски и да стане една от страните във войната срещу Украйна. Такава заплаха наистина е опасна, защото Лукашенко изцяло зависи във военно-техническо и финансово отношение от режима на Путин. Той дължи спасението си на путинските военни сили, които го спасиха от разгром, когато стотици хиляди беларуси излязоха по улиците улиците на големите градове и режимът му бе разклатен силно“.  

Военният експерт съобщи, че шестима полеви генерали от общо 20, с които Русия участва във военните действия, са загинали:

„Няма досега данни за такива загуби (33%) на висш военен състав в нито един от досегашните военни конфликти, в които е участвала руската държава“.  

Интервюто на Снежана Иванова с Васил Данов в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.   

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече