ВАС удовлетвори жалба на “Демократична България” от 5 август

0

Върховният административен съд удовлетвори жалбата на “Демократична България” от 5 август и отмени разпоредбата на Централната избирателна комисия, че документите, с които партиите определят свои членове в районните избирателни комисии се представят единствено саморъчно подписани.

Върховният административен съд е изпратил на ЦИК за ново произнасяне по казуса, с който трябва да разреши и използването на електронен подпис.

„Демократична България“ е последователна по отношение на равноправното използване на електронния подпис в целия изборен процес и затова оспори както пред ЦИК, така и пред ВАС дискриминационната разпоредба на ЦИК.

ДБ се основава на регламент на ЕС от 2014 г., че “правната сила на квалифицирания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис”, както и на това, че на парламентарните избори през ноември миналата година Административен съд Стара Загора отмени отказа на ЦИК да регистрира листите на ДБ, подадени с електронен подпис и така потвърди прякото действие на регламентите на ЕС в България.

Четвърто отделение на ВАС отмени решението на ЦИК в частта му за хартиените подписи и изисква тя да промени указанията си според мотивите на съдебното решение. Също така ВАС изпраща преписката на Централната избирателна комисия за ново произнасяне при спазване на указанията, дадени в мотивите на настоящото решение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече