Вечерната гимназия в Стара Загора – втори шанс за ученолюбивите

0

Малко са останалите работещи вечерни гимназии – в Пловдив, Варна и София, и едно от тях е и Вечерното средно училище „Захари Стоянов“ в Стара Загора. Вече 75 години то дава втори шанс на всеки, който желае да продължи образованието си.

Училището е настанено в самостоятелна част в сградата на 9. ОУ „Веселин Ханчев“, която е напълно реновирана и всичко е направено както трябва. Има оборудван компютърен кабинет, всички класни стаи са обзаведени с иновативни дъски, модерни и удобни мебели, осигурено отопление и пр. Налице са всички условия за обучението на учениците. А те са възрастни и съзнателни хора и наистина здраво учат.

От близо две години, след проведен конкурс, директор на гимназията е 42-годишният Георги Еремиев.  Има висше образование по българска филология. Учителства във Враца по специалността си. 5 години е зам.-директор в близко селско училище. Преди три години прочита, че при национална класация Стара Загора получава приза за най-добро място за живеене, и със съпругата си напускат родната Враца и пристигат в Града на липите. Зареден с много амбиции да се развива професионално и да бъде максимално полезен на образователното дело,  Еремиев стартира като учител в кварталното основно училище „Георги Райчев“. Отзивите за работата му са отлични. Канят го за изпълняващ длъжността „директор“ на Вечерната гимназия, а след конкурса поема здраво курса напред и нагоре.

„В училище заварих добри професионалисти – споделя Еремиев. – Учителите от дълго време са там и добре владеят изкуството да преподават във вечерно училище. Катя Иванова е зам.-директор от 10 г. и с много опит и идеи.

Приехме Стратегия за развитие на училището до 2024 г. Мисията ни е да бъдем модерно училище, в което се осигурява качествено и достъпно образование, съчетаващо успешно националните традиции с европейските измерения чрез развитие на индивидуалните способности на всеки ученик и учител. Целта ни е да се превърнем в територия за изява на всеки ученик. Най-важната задача за нас е успехът на отделната личност. Приоритетите са да се подготвят учениците за учене през целия живот, като се предоставя качествено образование и възпитание.“

Сред първите успехи е спечеленият проект по Национална програма „Изграждане на СTEM среда“. С него ще се оформи кабинет по природни науки. Работи се по програма „Образование за утрешния ден“, финансирана от  ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. По нея вече са обучени  6 ученици от Катя Иванова,  която преподава „Информационни технологии“. Участниците в проекта са обучени на всякакви техники как да боравят със съвременните информационни методи. Имат и сертификат за завършен курс. Предстои да се кандидатства по проект за обновяване на библиотеката, която в момента е разположена в учителската стая. Училището има много ценни книги, ще се добавят към тях и нови. Заедно с Бюрото но труда ще се кандидатства по проект за ограмотяване на възрастните за прогимназиален етап – от V до VII клас.  Проучването показва, че има много голям интерес и желание за записване в училището. За съжаление, години наред училището е неглижирано и малко или почти никак не се е знаело за съществуването му. Преди началото на новата учебна година директорът провежда активна кампания с брошури, листовки, реклама по местните телевизии.  Очакванията му са за още по-голям интерес.

В момента учениците са 140  – от VIII  до XII клас.  Всички са работещи. Когато им е било времето да учат, по различни причини са се отказали – кой се е оженил млад, коя е родила на 15 – 16 г., кой е тръгнал по чужбина и това е единственият шанс да завършат средно образование във вечерна редовна форма на обучение. Професиите им са разностранни – строители, монтажници, магазинери, шофьори, фризьорки. Има няколко души, които искат да вземат първи гимназиален етап – до X клас, за да могат да изкарат шофьорски курсове.  2% от учениците са от 16- до 18-годишна възраст, но повечето са на средна възраст 30 – 40 г. Те работят и след работа веднага идват на училище. Учебните занимания продължават от 17:00 до 21:00 ч. Най-възрастният ученик е Кирил Койнов, който е на 51 години  и е в XII клас.

След успешно завършване на гимназията немалко се осмеляват и кандидатстват в университети. Миналата година 10 дванадесетокласници са продължили във висши училища, което говори за висока успеваемост на учениците. Според директора те доста добре са се справили с матурите и са получили високи оценки.

„Подготовката ни е много добра. Тук са зрели хора, които знаят защо са дошли в училището, и затова успеваемостта е висока, а отсъствията – само по уважителни причини“, коментира Еремиев.

В момента сме на дистанционно обучение чрез платформата „Тиймс“. Абсолютно всички разполагат с нужните електронни устройства. Всички са работещи, имат нужните финансови средства, за да си ги закупят – таблети, лаптопи, компютри и пр. Нямаме проблеми.“

„Голямата ми амбиция е училището да бъде иновативно – споделя Георги Еремиев. – Искам да имаме много ученици и вероятно техният брой естествено ще се увеличава през годините.  Но затова ни е нужна самостоятелна сграда. Имаме доста желаещи да се записват при нас. Ако се предостави самостоятелна база, би могло да се създаде профил, учениците да не излизат само с диплома за средно образование, но и с професия.  Вярвам, че общинското ръководство ще ни подаде ръка.“

Тази година Вечерно средно училище „Захари Стоянов“ навършва 75 г.  През годините то се е съхранило благодарение на всички директори и учители, на всички общински ръководства и най-вече от потребността да съществува и да дава втори шанс на всеки, който иска да се учи. „Аз Буки“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече