Вижте как могат да гласуват избирателите под карантина

0

Вижте как могат да гласуват избиратели, поставени под карантина. ЦИК публикува клип от поредицата си за разяснителната кампания.

В него се уточнява, че хората в изолация могат да гласуват само с подвижна урна. Това може да стане в дома им по постоянен адрес.  Ако даден избирател под карантина преди това е заявил, че иска да пусне вот по настоящ адрес, това може да стане и там. 

За да пуснете вот с подвижна урна обаче е нужно да се подаде заявление в общината, а срокът за това е 3 дни преди изборите – от 24 до 31 март включително.

Може саморъчно по пощата, чрез пълномощник, по мейла или ако кметството има електронна платформа.

Не е нужно да се прилагат документи , тъй като общината трябва да провери пи служебен път дали са в списъците на РЗИ или националната информационна система. Ако това е така ,то избирателят ще бъде уведомен по телефон или чрез майл, че е включен за гласуване с подвижна урна.  В деня на вота членовете на подвижната секция ще бъдат с костюм, шлем, ръкавици, маска.

„Спазвайте епидемичните мерки, носете маска, спазвайте дистанция“, призовават в клипа. И завършват: „Бъдете активни. Гласувайте“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече