Вижте колко хора ще получат втора пенсия до живот

0

Само около 20% от първите пенсионери, които ще взимат пари за старост и от универсален частен пенсионен фонд, имат такива натрупвания по партидата си, които да им позволят да получават пожизнена пенсия.

17 000 жени, родени през 1960 г., ще са първите у нас, които от септември ще започват да получават т.нар. втора пенсия, която е допълваща към държавната от НОИ. Една пета от тях, или около 3400, имат такива натрупвания по партидите си, които да им позволяват да получават пари до края на живота си.

Изчислено е, че за целта

събраната сума трябва да възлиза на поне 9000 лева

Минимумът, който ще получат т.г., е 45 лева месечно. Но някои бъдещи пенсионерки, с най-голям обем средства по партидите си – над 20 000 лева, ще вземат доста по-висока сума. Сметките сочат, че втората пенсия, изплащана пожизнено на такива лица, може да достигне максимум до 170 лева месечно.

Това показват данните на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предоставени на „Телеграф“.

Като цяло първата кохорта пенсионери с втора пенсия възлиза на 200 000 жени, родени от 1960 до 1963 г. През 2024 г. и 2025 г. се очаква да се пенсионират и над 58 000 мъже, които се осигуряват в универсален пенсионен фонд. Само 20% от първата кохорта реално ще имат право на пожизнена втора пенсия, защото ще имат достатъчно натрупвания по партидите си. Но този дял ще се увеличава постепенно, защото все повече хора ще имат пълен период на осигуряване.

Едва 10,2% от първите 17 000 пенсионерки нямат пропуски в осигурителния си стаж. Те имат натрупани средно по 9689 лева по партидите си, а до септември сумите ще се увеличат още.

На другия полюс са осигурените лица с най-малки натрупвания – под 900 лева. Съгласно промените в Кодекса за социално осигуряване, те ще могат да вземат парите си само наведнъж. Това са хора, които са натрупали суми под трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, който т.г. е 300 лв. Техният дял също ще бъде около 20 на сто. В тази група обаче влизат лица, които имат сериозни пропуски в осигуряването. За 18 г. осигуряване например средният брой вноски на тези хора е за около 20 месеца от общо над 200. Това означава, че те ефективно са се осигурявали 1,5 г. през тези 18 г. Тези хора или са трайно безработни, или са част от сивия сектор, или, в добрия случай, работят в чужбина.

Лицата от първите две групи, при условие, че са имали редовно осигуряване преди 2002 г., вероятно ще могат да вземат държавна пенсия по-късно във времето. Това ще стане, когато покрият условията на чл. 68 (3) от КСО, които са осигурителен стаж от поне 15 години и възраст за 2021 от 66 години и 8 месеца, нарастваща до 67 години от 2022 г. Възможно е много голяма част от тях въобще

да не успеят да отговорят на условията за придобиване право на пенсия

за осигурителен стаж и възраст от първия стълб, тоест от НОИ. За тях еднократно изплатените средства от индивидуалната им партида биха могли да бъдат основен източник на доход, докато не придобият права да получат пенсия за старост от НОИ, посочват от БАДДПО.

Важно е да се отбележи, че изчислението на размера на пенсията се основава на три показателя – сумата в партидата на лицето, техническия лихвен процент (очакваната доходност) и очакваната продължителност на живота след пенсиониране, както и от това дали през всичките изминали години ежемесечните осигурителни вноски са били внасяни регулярно в частния фонд. Техническият лихвен процент и биометричните таблици, на основата на които се определя продължителността на живота, са обект на решение на Комисията за финансов надзор.

На този етап дружествата очакват от регулатора, Комисията по финансов надзор, да предложи и одобри необходимите промени в над 24 поднормативните акта и наредби на основание приетите промени в Кодекса за социално осигуряване за изплащането на вторите пенсии. Всяко дружество работи активно по подготовката на самите продукти, които трябва да готови до началото на септември месец 2021. Но конкретните предложения от пенсионните компании за осигурените лица ще са в пряка зависимост от навременната актуализация на наредбите към КСО, посочват още от БАДДПО.

При гарантиран период наследниците получават остатъка

Пожизнената пенсията с гарантиран период на изплащане е продукт, при който пенсионноосигурителното дружество поема ангажимент да прави месечно плащане докато клиентът е жив. Ако той почине в рамките на предварително определения период, пенсията се изплаща на неговите наследници до изтичането на този период. Например, ако периодът е определен на 10 години и пенсионерът почине на 5-ата година, неговите наследници ще могат да получават пенсията през следващите 5 години. Трябва Комисията за финансов надзор да издаде необходимите наредби, за да можем да обсъждаме конкретните параметри по продукта, посочват от БАДДПО.

От 45 до 300 лв. при разсрочено плащане

Разсрочено плащане на средствата от индивидуалната партида ще е възможно, когато те не са достатъчни за пожизнена пенсия, но надвишават три пъти минималната пенсия, т.е. над 900 лв. В този случай месечното плащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст (45 и 300 лв. през 2021 г.). Този вид плащане би следвало да важи за партидите между 900 и 9000 лв. Срокът за тези плащания ще определят самите пенсионери.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече